TEMELJ DOBRE KOMUNIKACIJE

U Gimnaziji “Dositej Obradović” u Bačkoj Topoli pred kraj oktobra, realizovan je projekat “Empatijom do sreće”, koji ima za cilj da poveća osetljivost mladih za druge ljude kao i prihvatanje i razumevanje tuđih osećenja .

Koliko je empatija važna za razvoj dobrih osobina i ponašanja među mladima u našoj zemlji malo se zna, ali i malo govori. Zato “ nedovoljna posvećenost empatiji i empatijski deficit mogu imati značajne posledice za pojedinca i društvo. Otuda neophodnost da se ta veština stavi u fokus mladih, a to je i zadatak projekta “Empatijom do sreće”. Na taj način razvija se emocionalna i društvena povezanost mladih ljudi, koja utiče i na njihov lični osećaj sreće, ističu u Udruženju “Laurion Srbija” u čijoj organizaciji je sproveden projekat.

Kroz različite edukativne i promotivne aktivnosti učenicima Gimanzije ukazano je na važnost empatije i njenog prihvatanja jer je ona temelj dobre komunikacije, u čijoj osnovi je ljudskost i humanost.

Čas pod nazivom “Razumem te” sproveden je u prvom, drugom i trećem razredu Gimnazije i u prvom razredu smera turistički tehničar. Učenici su se zainteresovali za termin kao i za za sve što u suštini jeste empatija. Srednjoškolci su bili motivisani za raspravu i davali su svoje viđenje empatije, kazala je profesorka građanskog vaspitanja, Dunja Pešut.

Učenici su shvatili važnost empatičnog ponašanja, pa su kao prednosti empatičnih osoba naveli: Srećniji smo, bolji smo prema drugima, razumemo druge ljude, posedujemo umeće davanja, podrška smo, brže rešavamo problem, menjamo perspektivu…,objašnjava Pešut .”To će svakako pozitivno uticati na njihov dalji obrazac ponašanja”.

U Udruženju “Laurion Srbija” ističu da se empatija u Danskoj izučava kao obavezan predmet od vrtića do srednje škole kao i da je neophodno insistirati na njenoj važnosti i u našem obrazovnom sistemu. Zbog toga je ”Laurion Srbija” zahvalna opštini Bačka Topola koja je finansijski pomogla realizaciju projekta, kao i direktoru gimnazije “Dositej Obradović “, Veselinu Martinoviću koji je prepoznao značaj empatije kao preduslova za uspeh i sreću mladih. Oba partnera, opština i gimnazija omogućili su realizaciju projekta.

Postoji ambicija i spremnost projektnog tima Udruženja “Laurion Srbija” da i dalje radi na promociji i edukaciji mladih kroz nastavak projekta “Ematijom do sreće”.

S obzirom na to da je bavljenje empatijom kod nas tek u začetku , i u okviru porodice i u obrazovnom sistemu, obaveza društva i institucija je da se upravo na empatiji insistira. Takođe je neophodno da se uvaže rezultati velikog broja studija iz celog sveta koje govore da empatija čini decu emocionalno i društveno odgovornim. Na taj način bi se razvio novi sistem vrednosti u odnosima među ljudima što bi moglo da doprinese poboljšanju odnosa na globalnom nivou, poručuju iz Udruženja Laurion Srbija .

You May Also Like

More From Author