HITNE MERE ZA PRESTANAK UBIJANJA KRIVAJE I TRPLJENJE BAČKOTOPOLČANA

U novoj budzetskoj godini, Vojvodine, predviđena su izdvajanja za započete važne projekte kao što su prečistači otpadnih voda u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu.

Briga pokrajinske vlade i lokalne samouprave na zaštiti prirode i ljudi

Ružna priča o zagađivanju i uništavanju života u reci Krivaji traje godinamau bačkotopolskoj opštini a najduža autohtona vojvođanska reka postala je kanal za industrijske i otpadne vode. Otpadne vode završavaju u Krivaji, koja toliku količinu materija organskog porekla ne može da izdrži. Organske materije se raspadaju, troše kiseonik u vodi, uništava se živi svet, a u priobalju se oseća smrad, kažu nam građani i ekolozi. Višegodišnji problemi motivisali su lokalnu samoupravu i pokrajinsku vladu da pokušaju stati na put, ovom problemu. Projektom je predviđena izgradnja postrojenja, pre ispuštanja u vodotok reke Krivaje, sa pratećim objektima i infrastrukturom. Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, za prvu fazu radova izdvojila je samo u ovoj godini 191,5 miliona dinara i još 100 miliona lokalna samouprava .Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštinu Bačka Topola, vredana je 595,3 miliona dinara.

„Suština je u tome što na osnovu zakonskih propisa, zakona koji se odnose na vodotokove, zaštitu životne sredine, komunalnu oblast i niz drugih propisa, zagađivač ima obavezu da u okviru utvrđenog roka u punoj meri reši sakupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda i njihovo usmeravanje u vodotoke-prijemnike”, rekao je Rudolf Cinkler, idejni tvorac akcionog plana.„Biće to višegodišnji posao, koji ćemo zajednički da uradimo, a ne odnosi se samo na izgradnju uređaja za prečišćavanje voda, već i na izgradnju centralnog kolektora i sekundarnu mrežu otpadnih voda, potom čišćenje korita Krivaje, kako bi dostigli standarde koje želimo”, rekao je, na ovu temu. , Igor Mirović, predsednik pokrajinske Vlade

Tek 30 odsto Bačke Topole ima kanalizacionu mrežu, pa je nakon završetka prečistača otpadnih voda, u planu i nastavak izgradnje kanalizacije..

Gradi se kanalizaciona mreža Bačke Topole

Želimo da povežemo kompletno naselje i to nam je naredna kapitalna investicija. Iduće godine će biti završen prečistač otpadnih voda, a pre toga treba da bude završena izgradnja glavnog kolektora, koji je rađen protekle dve, tri godine u fazama. Ostala je poslednja faza radova vredna 40 miliona dinara, od izlaska iz naseljenog mesta do prečistača”. kaže predsednik Skupštine opštine Saša Srdić.

Svakako najzanačajniji projekat u oblasti zaštite životne sredine je proglašenje Parka prirode „Bačkotopolske doline“. Skupština opštine Bačka Topola usvojila je 6. aprila 2017. godine Odluku o zaštiti Parka prirode „Bačkotopolske doline“, nakon što je stiglo odobrenje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ovu odluku pre izvesnog vremena, pozdravili su ribolovci, zaštitari prirode, ekolozi i svi oni koji su u prethodnom periodu upozoravali na krivolov i zagađenje Zobnatičkog jezera, koje se smatra jednim od bisera nekadašnje Panonske nizije. Naš sagovornik dalje objašnjava da već nakon godinu dana, od proglašenja Parka prirode „Bačkotopolske doline“ manje je krivolova, a i više se radi na uređenju okoline samog jezera i dodaje da se u Bačkoj Topoli ne naplaćuje ekološka taksa, te da je za projekte zaštite životne sredine izdvojeno nešto više od tri miliona dinara. Za održavanje Parka prirode „Bačkotopolske doline“ izdvojeno je dva miliona dinara.

 Inače, „Bačkotopolska dolina“ je područje koje je raj za sve ornitologe i ljubitelje ptica, jer od 150 registrovanih vrsta 75 se gnezdi na zaštićenom području, a ostalima služi kao mesto ishrane tokom godine ili za vreme seobe. Među gnezdaricama posebno se ističu vodeni bik, patka njorka, barski petlić i modrovoljka. Značajna je mešovita kolonija mrke čaplje i gaka. Mnoge vrste ovih ptica značajne su u nacionalnim i međunarodnim razmerama. Pored 123 vrste strogo zaštićene u Srbiji, 50 vrsta se nalaze na SPEC listi (vrste značajne za zaštitu u Evropi), a 23 vrste su na spisku Dodatka i Direktive o pticama.

You May Also Like

More From Author