KARANTIN U VELIKOM BROJU DOMAĆINSTAVA BAČKE TOPOLE, KAZNE OD PEDESET DO STO PEDESET HILJADA

KAKO BT PUBLIC SAZNAJE VIŠE OD 200 LJUDI JE U KARANTINU U BAČKOJ TOPOLI

Pojedini Bačkotopolčani dobili su rešenja o meri karantina u kućnim uslovima od sanitarne inspekcije nakon sedam dana otkako su otišli u izolaciju.Mera karantina je ograničenje slobode kretanja u trajanju 14 dana, koliko je vreme maksimalne inkubacije COVID-a 19.

U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, odnosno sanitarnoj inspekciji kažu da do zastoja dolazi zbog velikog broja rešenja dnevno koja se ovih dana pišu i prosleđuju.Kako navode, procedura je takva da spisak osoba koje treba da idu u karantin pravi Institut za javno zdravlje Vojvodine i to prosleđuje sanitarnoj inspekciji, nakon čega inspektor izdaje rešenje i šalje se preko pošte na dostavu koja mora biti lična na adresu, tako da je za sve to potrebno da prođe više dana od momenta kada se ustanovi da je neki član porodice zaražen.

Za BT public kažu da građani ne treba da brinu da će biti kažnjeni ako nemaju odmah ovo rešenje, ali i da su i bez ovog pismenog rešenja u obavezi da budu u kućnom karantinu od 14 dana na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, otkako su zabeleženi kao kontakt zaražene osobe i da ukoliko se ispostavi da nisu u izolaciji preti im kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

U sekretarijatu kažu da je važno da rešenje stigne u roku od 14 dana, kako bi građani posle izlaska iz karantina sa tim dokumentom mogli da regulišu svoje odsustvo sa posla kod poslodavca.

Lica koja su u karantinu dužna su da se svakodnevno u dužini trajanja zabrane kretanja javljaju nadležnom zavodu ali je telefon naznačen u rešenju uglavnom zauzet.

Zaposlenim licima kojima je određena mera karantina u kućnim uslovima, za vreme provedeno u karantinu u kućnim uslovima pripada odgovarajuća naknada zarade, odnosno plate, u skladu sa zakonom, a rešenje sanitarnog inspektora o određivanju mere karantina istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje.

You May Also Like

More From Author