SLAVI SE SVETI SAVA, ŠKOLSKA SLAVA

Škole u Bačkotopolskoj opštini, će sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležiti školsku slavu Svetog Savu,27. januara, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

Priredbe u školama, uvek, na sećanje za svetog Savu

Ovaj praznik je jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika. Proglašen je za školsku slavu i danas se kaže „Sveti Sava, školska slava“.

Škole u Srbiji sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

Savindan je i slava mnogih porodica i institucija. Najboljim učenicima, nastavnicima i institucijama uručiće Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetu obrazovanja.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti.Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, 1990-ih godina ponovo se vraća kao školska slava.Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova.

O značaju svake škole, pa i ovih naših, govori uspeh njenih učenika. Upravo je na njihovu budućnost mislio i član opštinskog veća, zadužen za prosvetu Milan Janus.

Milan Janus

„Na nama ovde je, da se borimo za nove investicije, nova radna mesta, jer ne vredi vam ništa da naša deca budu lepo i dobro obrazovana, a da svoje snove i želje ostvaruju u nekim drugim zemljama. Zato smo u prethodnom periodu baš u ovaj sektor ulagali mnogo. U potpunosti je obnovljena pkola “Nikola Tesla” izgradjeni su sportski tereni u “Čaki Lajošu, Muzička škola , škola u Gunarošu, fiskulturna sala Gimnazije i još mnogo toga.Veliku pomoć su nam pružili viši nivoi vlasti , da bi danas sve funkcionisalo kako treba. Očekuje nas optimimalzacija i racionalizacija samog sistema, koj nisu rađene deecenijama, tako da nas na tom polju čeka jako veliki posao “,rekao je Milan Janus.

You May Also Like

More From Author