KONAČNO REŠENJE, ZA ZAŠTITU KRIVAJE, DO JESENI

 Projektom je predviđena izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda pre ispuštanja u vodotok reke Krivaje, s pratećim objektima i infrastrukturom.

Za ovo postrojenje, za koje su radovi počeli u martu,prošle godine, iz pokrajinskog budzeta preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojeno je gotovo 500 miliona dinara, dok je 100 miliona obezbedila lokalna samouprava.

Projektom je predviđena izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda pre ispuštanja u vodotok reke Krivaje, s pratećim objektima i infrastrukturom.

Predstoji finalizacija radova

Lane je najavljeno da bi završetak radova trebao biti u aprilu ove godine ali već sada je jasno da će rokovi, zbog složenosti radova, biti prolongirani nekoliko meseci. Prema našim izvorima, puštanje u funkciju, će biti odloženo za jesen.

 “Ovo je ogroman i važan posao ne samo za lokalnu samoupravu već i za celu Vojvodinu jer ćemo zaštititi reku Krivaju. Naš centralni prioritet je ulaganje u životnu sredinu i prečišćavanje otpadnih voda. Pokrajinska vlada je pre nešto više od godinu dana donela Deklaraciju o zaštiti životne sredine, koja predviđa znatna izdvajanja u ovoj oblasti pa smo mi, iz opštine, prepoznali da je to prilika da se reši višegodišnji problem i iz budžeta izdvojili sredstva da se reši tok Krivaje.”-kaže predsednik Skupštine opštine Saša Srdić.

Predsednik Skupštine opštine Saša Srdić

Objašnjava da je radostan jer vidi kako napreduje jedna ovako velika i zahtevna investicija i polagano se privodi kraju i naglašava da je to primer kako se gradi društvo jer Bačka Topola više nikada neće biti samo usputna stanica između Novog Sada i Subotice već mesto koje misli na svoj opstanak i razvoj.

Predsednik Skupštine opštine Bačka Topola , Srdić rekao je da ovaj projekat dokazuje da se sve što se dogovori sa Pokrajinskom vladom – i realizuje ali i stovremeno dokaz kako se na nivou opštine politikom uvažavanja izmedju koalicionih partnera Srpeske napredne stranke i Saveza vojvodjanskih Madjara, mogu postizati ciljevi bitni za sve gradjane koji ovde žive. Prema njegovim rečima, izgradnjom centralnog prečistača otpadnih voda biće stvoreni uslovi za rad privrednika i poboljšanje života svih meštana.

bazeni prečistača u završnoj fazi

Dogovrena je i saradnja sa Opštinom Bačka Topola radi investiranja u sekundarnu kanalizacionu mrežu jer ona delimično postoji u Bačkoj Topoli dok je uopšte nema na području Zobnatice i Bajše. To je, nedavno, najavio  predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović  i precizirao: „Radićemo paralelno na izgradnji prečistača i sekundarne kanalizacione mreže sa ciljem da se do kraja 2021. godine puste u funkciju, zbog privrede koja je sve više prisutna u ovoj opštini, da se zaštiti reka Krivaja, ali i zbog velike akcije koju ćemo zajedno sporovoditi sa nacionalnim i međunarodnim fondovima kada je reč o zaštiti životne sredine”.

Republički poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Arpad Fremond je u nedavnoj izjavi izrazio uverenje da zajednički treba pronaći rešenje za smrad i onečišćenje Krivaje na teritoriji opštine Bačka Topola uz potvrdu da će prečistač će biti završen ove godine. Fremond je naglasio da je komunikacija lokalne samouprave sa firmama koje dotiče zagađenje dobra i konstantna, te da svima cilj da pronađu rešenje za probleme jer postoje mogućnosti za to, jer se pojavila i politička podrška kao i fondovi Evropske unije.

“Prečistač koji će se sada izgraditi u Bačkoj Topoli, na njega će moći da se u celosti priključi i gradska kanalizacija, kao i firme koje se nalaze pored Krivaje i zagađuju je. Ima tri takve velike firme jedna pored druge. Među njima neke već poseduju prečistač ili grade predprečistač. Ove godine mi treba da stavimo prečistač u rad i u velikoj meri računamo na to da će se zagađenje smanjiti” – izjavio je republički poslanik SVM iz Bačke Topole Arpad Fremond.

You May Also Like

More From Author