PRUGA VELIKIH BRZINA OD BEOGRADA DO BUDIMPEŠTE, PREKO BAČKE TOPOLE – POSLEDNJA DEONICA SPREMNA ZA START

Predsednik skupštine opštine opštine Bačka Topola Saša Srdić, rekao je da će brza pruga i nova stanica stvoriti povoljniji privredni ambijent u ovoj sredini, a time poboljšati i životni standard.

PREMA najavama, novom prugom, koja će biti dvokolosečna, vozovi će razvijati brzinu do 200 kilometara na sat. NJome bi se od Beograda do Novog Sada stizalo za 30, do Kelebije za 75 minuta, a do Budimpešte za 2 sata i 45 minuta.

IZGRADNJA deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice i graničnog prelaza Kelebija prema Mađarskoj počeće u septembru.Na trasi će se rekonstruisati devet železničkih stanica – Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, kao i železnički čvorovi Novi Sad, Vrbas i Subotica.

To je rečeno na sastanku koji je održan u Vrbasu, gde su predviđeni najveći radovi na ovoj deonici. Trasa od Novog Sada do državne granice sa Mađarskom iznosiće oko 100 kilometara, a kroz opštinu Vrbas će prolaziti dužinom od 20 kilometara.

– Na trasi će se rekonstruisati devet železničkih stanica – Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, kao i železnički čvorovi Novi Sad, Vrbas i Subotica. Projekat obuhvata i gradnju tri nove železničke stanice – u Rumenki, Vrbasu i Lovćencu – predočila je Slobodanka Katanić, direktorka Centra za upravljanje projektom brze pruge Beograd – Subotica – državna granica.

Brza pruga bi do kraja godine trebalo da poveže Beograd i Novi Sad, a za jesen je najavljen početak radova na sledećoj deonici ka Subotici.Trasa buduće pruge za velike brzine prolazi kroz teritoriju pet opštinskih, odnosno gradskih uprava, Novi Sad, Vrbas, Mali Iđoš, Bačka Topola i Subotica, odnosno kroz teritoriju 23 katastarske opštine. Procena je da bi se do kraja godine moglo očekivati da sve parcele na trasi brze pruge Novi Sad – Subotica pravosnažno budu eksproprisane.Pruga Novi Sad – Subotica, u dužini od 108 kilometara, treća je deonica kroz Srbiju, u okviru međunarodnog projekta izgradnje pruge za velike brzine Beograd – Budimpešta. Vrednost ugovora je oko 1,16 milijardi dolara, a procenjeno je da bi radovi trebalo da traju 33 meseca od njihovog početka.

Predsednik skupštine opštine opštine Bačka Topola Saša Srdić, rekao je da će brza pruga i nova stanica stvoriti povoljniji privredni ambijent u ovoj sredini, a time poboljšati i životni standard.

Na liniji kroz našu opštinu nalaze se mnogi infrastrukturni objekti, koje je potrebno izmestiti, a uz to izgraditi novu i prilagoditi postojeću mrežu instalacija . U Bačkoj Topoli će se graditi i nova železnička stanica. Obaveza opštine je da u svim tim poslovima pruži logističku podršku.-ukazao je Srdić

You May Also Like

More From Author