AVGUST, POLITIČKI VREO, IZBORI ZA SAVETE MESNIH ZAJEDNICA

LISTE građana,za izbore u mesnim zajednicam bačkotopolske opštine, formiraće se narednih dana a izbori prema podacima koje je dobio BT public news, u avgustu. MNOGI, nedavnu, gotovo nezabeleženu izlaznost na izbore za savete mesnih zajednica u STAROJ MORAVICI tumače stranačkim aktivizmom koji je u ovom delu Srbije bukvalno “procvetao”. Glasalo se rekordno, preko 2000 birača je izašlo na biračka mesta ili kako neki tvrde svi koji su u tu nedelju bili kod kuće. Tako se , očekuje rekordna izlaznost i na predstojećem glasanju, jer su uzavrele političke strasti. Inače do sada su ovi izbori dosezali jedva dvadesetak procenata birača.

Očekuju se tradicionalno, liste političkih aktera u bačkotopolskoj opštini, Srpske napredne stranke i Saveza vojvodjanskih Madjara.  Imaju li šanse da odškrinu vrata mesnih zajednica, grupe gradjana koje su, kako kažu, sada uglavnom zatvorene za njih, pitanje je na koji će odgovor uskoro stići?

Da bi se neko kandidovao za Savet treba da u prostorijama Mesne zajednice preuzme dokumenta za prikupljanje potpisa i da do roka za prijavu prikupi 20 potpisa za svakog kandidata. Potpise mogu da daju samo građani koji žive na teritoriji te mesne zajednice i jedan građanin može da podrži samo jednog kandidata. Saveti mesnih zajednica u bačkotopolskoj opštini, imaju različit broj članova, od 7 do 15.

U poslednjih osam godina u ovoj severnobačkoj opštini u svim savetima sede ljudi koji su uglavnom bliski Savezu vojvodjanskih Madjara, u sredinama gde su Madjari, većinski živalj ili Srpske napredne stranke gde je dominantno Srpsko stanovništvou i ima tek nekoliko nezavisnih građana, jer opozicione stranke i grupe građana uglavnom bojkotuju ove izbore zbog malog značaja mesnih zajednica.

Poznavaoci političkih prilika potvrdjuju da postoje dve mogućnosti, političkog zaoštravanja izmedju SNS-a i SVM-a, kao što je to bilo Staroj Moravici ili relaksiranog pristupa gde će se izborna priča koaliciono usaglašavati. Teoretičari su bliže drugom modelu jer su političari poučeni prethodnim iskustvom skloniji tezi “dogovor kuću gradi”. Uočen je još jedan detalj. Svim dosadašnjim predsednicima Saveta mesnih zajednica u avgustu ne izlazi mandat. Da bi izbori bili raspisani i u njima, neophodno je da podnesu ostavke, kako bi se i tamo stekli uslovi. Da li će tako biti, videćemo jer neke informacije govore da oko ovog pitanja ne postoji potpuno saglasje.

You May Also Like

More From Author