BESPARICA NADJAČALA VIRUS – LETOVANJE POSTALO LUKSUZ ZA VEĆINU BAČKOTOPOLČANA

U rascepu, onih koji imaju i onih koji nemaju, su najviše pogođeni srednji slojevi stanovništva, odnosno oni koji su opstali na toj poziciji svih ovih godina. Sada, međutim, i oni zbog tankih primanja i čestih poskupljenja menjaju navike i približavaju se siromašnijim slojevima građana, tražeći odmor , kod kuće.

Zamena za more jer za more para nema

Većina BAČKOTOPOLSKIH porodica može samo sanjati o odlasku na godišnji odmor. Nekada je bila tradiciji ići na more, i to je mogao gotovo svako. Danas nije dovoljno raditi jer male i neredovne zarade omogućavaju samo preživljavanje. O nezaposlenima i njihovom godišnjem odmoru da i ne govorimo. Oko 600 ljudi koji su , koliko do juče, bili na kazanu narodne kuhinje, sada se bore da nadomeste jedan topli obrok koji im je obezbedjivala opština.

Lokal patriotizam ili prinuda

Iako je sezona godišnjih odmora, većina građana opštine Bačka Topola sebi ne može da priušti sedmodnevni aranžman na nekoj od morskih obala. Većina građana svoje godišnje odmore provodi uglavnom u mestima gdje žive, a spas od vrućina traže na obližnjim jezerima. Kako sami kažu, nekada je odlazak na more bio neizostavan dio ljeta, a sada o tome samo sanjaju a odredište za odmor pored vode je najčešće bačkotopolsko jezero, gde se vikendom okupi i nekoliko hiljada ljudi.

Pokazatelji koje mi izvlačimo iz naših istraživanja pokazuju da jedna četveročlana porodica u današnje vreme sa teškom mukom ako oba člana, dakle i otac i majka, u tom domaćinstvu rade, mogu samo da prehrane porodicu i servisiraju elementarne obaveze svog domaćinstva“kažu sindikalci.

Turistički radnici tvrde da se , za divno čudo, prodaje i najskupocenija roba ali ipak se prodaju uglavnom najjeftiniji aranžmani, mada u mnogo manjem broju nego ranijih godina.U tom rascepu su najviše pogođeni srednji slojevi stanovništva, odnosno oni koji su opstali na toj poziciji svih ovih godina. Sada, i oni zbog tankih primanja i čestih poskupljenja menjaju navike i približavaju se siromašnijim slojevima građana, tražeći odmor , kod kuće.

Zato malo otužno zvuči mišljenje lekara. “Ako nastavimo masovnu imunizaciju uz pridržavanje epidemioloških mera, doći će do značajnog pada broja inficiranih osoba. Virus nam je pokazao da je teško predviđati na duže staze, ali sam sigurna da će situacija ovog leta biti mnogo mirnija i da ćemo ići na odmore”, rekla je virusolog dr Tanja Jovanović.

Još samo da ima plata koje to dozvoljavaju. Ipak besparica je, čini se, jača od virusa.

You May Also Like

More From Author