DOM UČENIKA PUNIM KAPACITETOM OD SEPTEMBRA, POSLE 13 GODINA GRADNJE, DODATNIH ULAGANJA I HAPŠENJA

Okupili smo se ovde kod doma učenika da posadimo Drvo uspeha, dakle jedno simbolično drvo koje predstavlja do sada ovde postignute uspehe, život.

Završeni su građevinski radovi na domu učenika u susedstvu Poljoprivredne škole. Objekat ima 51 sobu, u kojima će  stanovati 102 učenika. Jedna soba je pripremljena i za učenika sa poteškoćama u kretanju.

U tri srednje škole u Bačkoj Topoli obrazuje se preko hiljadu učenika, većinom su putnici. Poljoprivredna škola ima najviše učenika putnika, mnogi više sati dnevno provode u putovanju autobusima. Dom učenika je rešenje za ovaj problem pa će se , prema rečima odgovornih ovde učenici smeštati od početka naredne godine ili od septembra. Dvokrevetne sobe imaju i kupatila. Srednjoškolcima će biti na raspolaganju i trpezarija, kuhinja i soba za učenje. U potkrovlju će biti kancelarije i druge zajedničke prostorije.

U susret skorom otvaranju Doma učenika, maturanti Poljoprivredne škole posadili su ovih dana ,,Drvo uspeha ” .To je istovremeno i ” slogan akcije u okviru koje su maturanti Srednje poljoprivredne škole 2. juna na prostoru ispred Doma učenika posadili sadnice breza. Akcija je organizovana prvi put, okupila je sve maturante a svako od 7 odeljenja završnih razreda posadio je svoje drvo. Drvo uspeha, dakle jedno simbolično drvo koje predstavlja do sada ovde postignute uspehe, život. Za 135 maturanata Poljoprivredne škole nastava je završena u utorak.

Da se podsetimo, gradnja Doma učenika početa je 2008. godine a radovi su nastavljeni nakon skoro deset godina. Pokrajinska vlada sa budžetom optine je za uspešan završetak izdvojila 75 miliona dinara. Prema prvom projektu sve je trebalo da bude uradjeno sredstvima opštine i tadašnjeg Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i opštine. Sve u svemu 50 miliona dinara. Da je volja postojala, kako bi se ova investicija stavila u funkciju i zaštitila od propadanja, pokazuju zalaganja u opštini i pokrajini. Prosta računica pokazuje da, kada ta sredstva budu plasirana, konačn cena doma učenika će prestići će 300 miliona dinara. MUP je, pre izvesnog vremena saopštio,  da je subotička policija uhapsila bivšeg predsednikaopštine Bačka Topola A.B. i još dve osobe zbog osnova sumnje da su pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja oštetili za 40 miliona dinara. Oni su osumnjičeni da su od 2008. do 2012. godine potpisivali i overavali dokumenta sa neistinitim sadržajem u kojima je navedeno da je građevinsko preduzeće „Kovačević“ ugradilo materijal i izvelo radove na rekonstrukciji Doma učenika Bačka Topola, koji u stvarnosti nisu izvedeni. Otvoreno se govorilo o megalomaniji,  tada, dobro pozicioniranih “političara” koji su insistirali na gradnji medjusprata, koji nije bio predvidjen projektnom dokumentacijom, što je podiglo vrednost investicije i onemogućilo da se posao za predvidjenih 50 miliona privede kraju.

Bilo kako bilo, na sreću , sada je sve privedeno kraju, bar kada je u pitanju investiranje u Dom učenika. Jedna praksa investiranja , do besvesti , ili dok novca ima, je iza nas. Nadamo se da će drvo uspeha, koje su simbolično posadili učenici, biti za nauk , za buduća ulaganja i neke nove političare.

You May Also Like

More From Author