JOŠ UVEK STRELCI, DOK NE PRORADI AUTOMATSKA PROTIVGRADNA ZAŠTITA

Predsednik Opštine Bačka Topola Adrian Satmari obišao je Protivgradnu stanicu u Bajši gde su mu ljudi od struke, predstavili objekat a informisan je i o aktuelnim događajima, radu, zadacima i drugim zanimljivostima centra. Između ostalog, rečeno je da bi, ako bi bili ispunjeni svi uslovi, automatizacija centra mogla da započne za nekoliko meseci, što znači da bi po potrebi protivgradne rakete mogle da se lansiraju bez strelaca, sa robotima koji još preciznije ciljaju.

Daljom automatizacijom na području radarskih centara Bajša i Samoš, postigao bi se jedinstven sistem automatizovane odbrane od gradadoprinelo bi se bržem, pravovremenom i preciznijem delovanju na gradonosne oblake, usled čega bi se povećala efikasnost sistema odbrane od grada na teritoriji čitave Vojvodine.

“Postavljanjem mreže automatskih lansera umesto trenutnih manuelnih na ukupno oko 141 lokacija (Bajša) i 130 lokacija (Samoš), uspostaviće se potpuna automatizacija procesa zasejavanja olujno-gradonosne oblačnosti jer će se postojeći automatski način za određivanje komandi za zasejavanje (hardversko-softverski paket HASIS – Hail Suppression Information System) u potpunosti zaokružiti daljinskim prenosom komandi do lansirnog mesta i time obezbediti velika preciznost pravovremenog unosa reagensa u ciljane delove oblaka”, navodi se o ovom projektu u planovima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u budžetu APV za tekuću godinu.

Dok sve ne profunkcioniše, lokalna samouprava donirala je protivgradne rakete stanici u Bajši, 50 novih protivgradnih raketa za Protivgradnu stanicu u Bajši. Ukupna vrednost je 2,1 milion dinara, što je kao i prethodnih godina obezbeđeno iz opštinskog budžeta, navodi se u saopštenju lokalne samouprave. Pored toga, Opština Bačka Topola nastavlja da podržava angažovanje strelaca, i za ovu namenu predviđeno je 2,3 miliona dinara.

Pokrajinska vlada procenila je da mora da se zaduži kako bi sprovela planirani trogodišnji projekat, vredan ukupno 1,4 milijarde dinara, koji je proglasila kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Vojvodinu. Platiće ga delom iz kredita, a delom iz svog budžeta i drugih izvora finansiranja. 

Od ukupnog iznosa, ove godine će biti povučeno 462 miliona dinara, a sledeće godine 238 miliona dinara.

You May Also Like

More From Author