PASTOR , ŽEMBERI, SATMARI – SA KEVEROM U BAČKOJ TOPOLI

PREDSEDNIK SKUPŠTINE VOJVODINE, IŠTVAN PASTOR, SA RUKOVODSTVOM OPŠTINE BAČKA TOPOLA I PRIVREDNICIMA primio je, minulih dana, predsednika Parlamenta Mađarske Lasla Kevera, sa kojim se saglasio da su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou u istoriji, zasnovani na međusobnom razumevanju i poverenju. Tom prilikom obišli su gradnju stadiona pomognutu novcem Madjarske Vlade, čija se izgradnja privodi kraju.

 Investicije napreduju odgovarajućim tempom. Ukoliko se prisetimo u kakvom su položaju bili ovdašnji Mađari pre 15 do 20 godina i povodom kojih problema je Mađarska trebala da pomogne mađarsku zajednicu u Vojvodini, onda u odnosu na to možemo da kažemo da smo prošli razvoj koji je očigledan i dostojan pažnje – objasnio je Laslo Kever.

„Za to su naravno bili potrebni aktivni ljudi, preduzimljivog duha, spremni da čine za svoju zajednicu, koji u potpunosti vladaju svojim poslovima ili su sposobni na svim poljima. Potrebno je bilo uz to i funkcionisanje rukovodstava lokalnih samouprava, bio je potreban SVM kao politička zaleđina, bila je potrebna mađarska Vlada. U Vojvodinu je došlo veoma mnogo novca, hvala Bogu što je bilo iz čega. Potpomognute su različite investicije, podrazumevajući tu program privrednog razvoja, podrška opstanku i napretku na rodnom tlu.”

Predsednik Parlamenta Mađarske Kever je zahvalio na svemu što se u Srbiji radi u cilju unapređenja položaja mađarske nacionalne manjine, te je konstatovao da je to svojevrstan most između dve zemlje.

Mađarski zvaničnik je istakao ulogu Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, što je od značaja i za njegovu zemlju.

„Bilo kuda da smo išli ranije ili sada, smatram da je pomoć dobro iskorišćena, subvencije koje je dala matična zemlja, i ukoliko smem neovlašćeno u ime većine da govorim, u to ubrajam i sebe i nas, i možemo da budemo ponosni na ono što smo postigli proteklih godina.”

Predsednik Parlamenta Mađarske je rekao: u septembru će biti održan sastanak predsednika skupština Zapadnog Balkana, na kojem će učestvovati i predsednici parlamenata Višegradske četvorke. Tako ćemo na nivou V4 i predsednika parlamenata Zapadnog Balkana, poslati poruku Evropi, Evropskoj uniji da nisu samo lične simpatije te zbog kojih Mađarska podržava integraciju Srbije, već je to i strateški interes, takav bezbednosni interes koji se odnosi ne samo na Mađarsku već i na Srednju Evropu, objasnio je Laslo Kever u Bačkoj Topoli.

You May Also Like

More From Author