OD IGLE DO LOKOMOTIVE NA BAČKOTOPOLSKOM VAŠARU OD 1806 DO DANAS

Danas se vašar u Bačkoj Topoli održava uvek drugog vikenda po redu u mesecu, tokom cele godine. Za sada je korona prošlost a vašardžije budućnost.

Poznatu izreku “od igle do lokomotive”, koja je doslovce važila za bačkotopolski vašar gde se može pazariti sve što čovek poželi, ove godine zamenila je druga – “ono što ni Gugl ne može da izbaci, može bačkotopolski vašar”. To je poruka koja dominira ispod vašarskih fotografija na društvenim mrežama. Ova konstatacija i ne čudi, jer svetski poznati pretraživač nije bio ni u planu kada se na vašaru danima trgovalo i lumpovalo na vašaru o kom se priča u celoj Vojvodini. Ta tradicija zadržana je i do danas.

O vašarskim aktivnostima, u ovom kraju, svedoči i istorija.U istoriji naselja 1750. godina predstavlja prekretnicu. Te godine, 15-og septembra, grof Antun Grašalković zadužuje slobodnjaka, Ferenca Čizovskog za naseljavanje bačkotopolske pustare. Pal Krai je za zasluge u borbama protiv Francuskih snaga 1800. godine, kao nagradu dobio Bačku Topolu. Porodica Krai počinje da razvija naselje, i već 1806. godine dobija status varošice, kao središta ovog kraja sa pravom održavanja vašara tri puta godišnje.

Trgovci ovde dolaze sa svih strana, najviše iz Bačke Topole, Sente, Ade, Mola, Subotice , Sombora….. a u dane vašara može se pazariti sve – od liciderskih srca i svilenih bombona, do alata, pokućstva i bele tehnike. Tu su cele sobe, posteljina, tepisi, posuđe, jorgani, jastuci. Tokom trajanja vašara ovde se pojedu i popiju tone mesa i pića.

U Bačkoj Topoli drugi, treći post korona vašar , posle ukidanja vanrednog stanja, a kako kažu organizatori, skoro je na nivou ranijih,svega ima.

– Slično je kao prošlih godina, jer je ovo jedan od najvećih vašara u ovom delu Bačke, možda je nešto manje je i kupaca i prodavača, borba sa korona virusom još traje, ali ima svega kao na vašaru 

Tezge do vrha pune turskog i ariljskog veša, klavijature, harmonika, gume svih veličina, felne, skije, štapovi za pecanje, varjače, kutlače, servis za ručavanje, samo su delić bogatog asortimana. Prodavci hvale svoju robu, a kupci traže manu kako bi skinuli cenu. Trguje se ovde od jutra do kasnog popodneva.

Svako je nešto tražio za sebe, neko kazan za pečenje rakije, neko bure, licidersko srce, zemljani lonac za pasulj… „Sramota je, rekao jejedan čiča iz Bačkog Sokolca, pod velikim šeširom, biti na vašaru a ništa ne doneti kući.

You May Also Like

More From Author