OSVEŠTAN HLEB OD NOVE PŠENICE, SELJAČKA OLIMPIJADA OTVORENA

Prvi hleb je simbol zahvalnosti Bogu za spasenje života. Ovaj sveti hleb se nikada ne baca, čak ni mrvice. Hleb predstavlja samog Isusa Hrista, koji je Hleb života.

Predsednik opštine Adrijan Satmari isekao prvo parče novoosveštanog hleba

U Bačkoj Topoli, danas, održani  dani hleba, manifestacija koja se ovde organizuje u slavu novog roda i hleba, a najpre u cilju negovanja starih žetelačkih običaja. Gosti ali i učesnici ovog programa prisustvovali su, najpre, kulturno-umetničkom programu i potom su fijakerima i traktorima krenuli ka crkvi Pohodjenja Device Marije,u centru grada, gde je u okviru mise župnik , osveštao prvi hleb od novog brašna 2021. godine.Prvu krišku osveštanog hleba isekao je predednik opštine Adrijan Satmari.
Tokom celodnevne manifestacije mogla je da se vidi izložba a, starih fijakera, da se proba domaći hleb . Za dobru atmosferu su bili zaduženi članovi negovatelja starih običaja.

U nedelju 22. avgusta u Bačkoj Topoli će biti organizovana Vojvođanska seljačka olimpijada. U takmičarskom delu koji na prostoru Vašarišta počinje u 13.30 časova okupiće, u okviru Lige šampiona, pobednike predhodnih olimpijada, a prateći program biće primeren svim uzrastima.

Veliki broj gledalaca uvek prati takmičenja

Planiran je vašar rukotvorina, takmičenje u crtanju za decu, takmičenje u kuvanju goveđeg perkelta, očekuje se i okupljanje bačkotopolčana iz inostranstva.

Tokom više godina organizovanja, Seljačke olimpijade u Bačkoj Topoli , ispostavilo se da je ova manifestacija jedna od najmasovnijih i najpopularnijihn, ne samo, u Bačkoj Topoli, veći širom Vojvodine, sa oko 3000-5000 posetilaca. Autentične paorske , „sportske“ discipline već su zaživele kao tradiconalne, u organizaciji lokalnog kluba proizvodjača „Gazdaker i Udruženja poljoprivrednika Bačke Topole.

You May Also Like

More From Author