ZOBNATICA NAJVEĆI NAGRADNI FOND ,U ISTORIJI KONJIČKOG SPORTA SRBIJE, 3,5 MILIONA DINARA

KUP ZOBNATICE VREDAN 2,5 MILIONA

NA POČETKU TAKMIČARSKOG DANA ZOBNATIČKIH KONJIČKIH IGARA NAŠLO SE 65 TAKMIČARA IZ SRBIJE, BOSNE I HERCEGOVINE I MADJARSKE. DANAS PET KASAČKIH I ČETRI GALOPSKE TRKE. GLAVNA TRKA, KUP ZOBNATICE POD POKROVITELJSTVOM ARAPSKIH EMIRATA TRČI SE ZA FOND OD 2,5 MILIONA DINARA.

TAMARA IVANIŠEVIĆ, rukovodilac za turizam ergele Zobnatica objašnjava da je ovo vraćanje starih tradicija Zobnatice , na velika vrata, te da očekuje izmedju 3000-5000 posetilaca i spektakularno sportsko nadmetanje.

“Nagradni fond celog trkačkog dana je negde oko 3,5 miliona dinara, od kega najveći deo oko 2,5 miliona ide za glavnu trku što je do sada u istoriji najveći fond u Srbiji”, rekao je Aleksandar Radovanović. i nastavio.

Punokrvni englezi u žestokom startu

“Sezona je već otvorena pre tri nedelje. Ove godine ćemo organizovati ukupno 4 trkačka dana. Konjičke igre počinju u subotu od 14 časova. Na programu su 5 kasačkih i 4 galopske trke. Glavna trka dana je Kup Zobnatice koja je pod polroviteljstvom Ujedinjenih Arapskih Emirata odakle i dolazi nagradni fond. Što se tiče očesnika u glavnoj trci tu praktično startuju najbolji konji iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske.”

Konjički sport je izuzetno zahtevan, iziskuje velike finansijske triškove i Aleksandar Radovanović je istakao da kod nas opstaje najviše zahvaljujući velikoj ljubavi vlasnika konja i onih koji se bave tim sportom. Kod nas taj sport nije profitabilna grana kao u nekim delovima zapadne Evrope i za sada izostaju neka sistemska rešenja koja bi ga značajno unapredila.

Govoreno je i o raznovrsnim potencijalima Zobnatice koja trenutni ima ergelu sa 40 grla , kao i o budućim planovima i aktivnostima za popularizaciju i razvoj ergele.

Zobnaticom su uvek jurili dobri konji.Vise od 4 veka svojim galopom,kasom, topotom… ostavljali su dubok trag pripadnosti tom delu vojvođanske ravnice. Po konjima koji jure Zobnatica će se uvek prepoznavati po svemu sudeći i nadalje.

You May Also Like

More From Author