DOK BAČKOTOPOLČANI PRIMAJU TREĆU VAKCINU, U NAJAVI ČETVRTA I MUTANT VIRUSA NA KOJI NE DELUJE NI JEDNA

SA DVE DOZE VAKCINE PROTIV COVIDA VAKCINISANO JE 11140 STANOVNIKA OPŠTINE BAČKA TOPOLA. ZA TREĆU DOZU , DO SADA, SE OPREDELILO VIŠE OD 2800 . DOK TRAJE VAKCINACIJA , ZA FEBRUAR IDUĆE GODINE NAJAVLJUJE SE ČETVRTA DOZA I NOVI MUTANT VIRUS OD KOGA NEĆE ŠTITITI NI JEDNA DO SADA PRIMLJENA. U BAČKOJ TOPOLI ISTOVREMENO SE VAKCINIŠU STARIJI OD 65 GODINA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

„Problem je u tome što je ovo novi i naučno nedovoljno istraženi virus i što će za njega, dok se ne postigne kolektivni imunitet, biti potrebno da se imunizujemo na šest meseci. Imunitet kratko traje, moramo da svi pimimo treću dozu, možda i četvrtu u februaru. Dok se situacija ne smiri, a valjda će se smiriti jednom“, kaže dr Adžić Vukičević.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da najgore tek predstoji u epidemiji novog korona virusa.

– Već sam pozvao lidere širom sveta da osiguraju da u ovo vreme sledeće godine 70 odsto svih ljudi u svim zemljama bude vakcinisano – rekao je on i dodao da bi se time efikasno okončala akutna faza pandemije.

Tedros je istakao da je tri milijarde doza vakcine već podeljeno i da je u kolektivnoj moći nekoliko zemalja da pojačaju i obezbede deljenje vakcina.

Razlog za ponavljanje vakcinacije je što posle šest meseci počinje da pada broj antitela kod vakcinisanih osoba, tvrde lekari i objašnjavaju da će se posle stabilizacije situacije, kada se dostigne kolektivni imunitet, građani vakcinisati protiv korone jednom godišnje.

Direktor doma zdravlja dr Čila Ileš kaže da je ova ustanova dobila manju količinu Sputnik V vakcine. Ampule su, dvodozne, pa stanovnici koji bi da prime ovu vakcinu treba da se jave telefonom ili lično vakcinalnom punktu da bi dobili termin. Isto je i za Pfizer vakcine. Dr Ileš navodi da se nastavlja i vakcinacija protiv sezonskog gripa. Ova ustanova dobila je i vakcine za kategoriju stanovništva starijih od 65 godina, a zainteresovani treba da se jave izabranom lekaru.

You May Also Like

More From Author