LOV NA KOMARCE U OPŠTINI BAČKA TOPOLA

Bačka Topola, Zobnatica, Karađorđevo, Mali Beograd, Bački Sokolac, Tomislavci, Krivaja, Gornja Rogatica, Stara Moravica, Pačir, Panonija, Novo Orahovo, Pobeda, Njegoševo, Svetićevo, Kavilo, Srednji Salaš, Bajša, Bogaroš, Bagremovo, Gunaroš i tretman kritičnih priobalnih zona oko jezera. od 11. do 16. jula izvršiti Ćće se tretman sistematskog suzbijanja odraslih formi komaraca iz vazduha.

Na već, do nedavno, dovoljno tešku borbu sa korona virusom, građani bačkotopolske opštine, ovih dana imaju brigu više – komarce. Iako su uobičajena pojava za ovo doba godine, mnogi svedoče da ih nikada nije bilo više, kao i da su agresivniji nego inače.

Nadležni su se odmah pobrinuli za to, pa je od početka jula na većini teritorije opštine sprovedena akcija suzbijanja iz vazduha, odnosno avionima za zaprašivanje. U period od 11. do 16. jula izvršiti tretman sistematskog suzbijanja odraslih formi komaraca iz vazduha na teritoriji opštine Bačka Topola u naseljenim mestima: Bačka Topola, Zobnatica, Karađorđevo, Mali Beograd, Bački Sokolac, Tomislavci, Krivaja, Gornja Rogatica, Stara Moravica, Pačir, Panonija, Novo Orahovo, Pobeda, Njegoševo, Svetićevo, Kavilo, Srednji Salaš, Bajša, Bogaroš, Bagremovo, Gunaroš i tretman kritičnih priobalnih zona oko jezera.

Valja podsetiti da se poslednjih dana dosta pričalo o dilemi treba li komarce napasti iz vazduha ili ne, pogotovu ako se ima u vidu da Evropska unija ovakav vid suzbijanja krvopija ne preporučuje još od 2009. godine zbog mogućeg štetnog uticaja na zdravlje ljudi, životinja i biljaka. Bačka Topola se u početku pridržavala ove preporuke, ali kad god bi se ispostavilo da je komarce nemoguće istrebiti sa zemlje posezala je za avionima.

Upozoravaju se pčelari da je biocid za tretman odraslih formi komaraca toksičan za pčele, te je neophodno ukloniti košnice najmanje 5 km od mesta tretiranja. Dejstvo biocida traje 3 dana

You May Also Like

More From Author