ZABRANA NAVODNJAVANJA VODOM IZ JEZERA, BIOLOŠKI MINIMUM ISHODIO ZABRANU – UZ TO I TROVANJE RIBE

S obzirom na to da se nivo vode na akumulacijama Moravica, Zobnatica i Sava spustio na biloški minimum, pokrajinska vodna inspekcija je naložila obustavu navodnjavanja iz navedenih akumulacija.

Na području Vojvodine, visoke temperature u proteklih mesec dana i najveća suša od 2012. godine, prouzrokovali su niske vodostaje reka, ali i zabrinjavajuće spuštanje nivoa vode na pojedinim akumulacijama.

S obzirom na to da se nivo vode na akumulacijama Moravica, Zobnatica i Sava spustio na biloški minimum, pokrajinska vodna inspekcija je naložila obustavu navodnjavanja iz navedenih akumulacija. Iz ovihakumulacija navodnjavalo se 3.2 hektara, a zabrana će biti na snazi sve dok se nivoi vode ne povećaju, saopštili su iz JVP “Vode Vojvodine”.

Otežavajuća okolnost je činjenica da se ni jedna od ovih akumalacija ne može dopunjavati vodom iz prirodnih vodotoka ili kanalske mreže, već količina vode direktno zavisi od meteoroloških uslova, odnosno od padavina.

Sa odličnim prilazima i šljunkovitom plažom, ali i travnatim delovima za sunčanje i odmaranje u hladu, ovo jezero površine 226 hektara i dužine oko 5 km (duplo veće od Palićkog) predstavlja pravi raj za kupače, koji još uvek koriste vrele dane da se malo ohlade.

Naime, ovo jezero, o čijoj čistoći i uređenju se brine opština Bačka Topola, tretira se kao zaštićeno prirodno područje. Nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka u dolini rečice Krivaje, a kažu da je voda u njemu najkvalitetnija stajaća voda u pokrajin ipak , pre nekolikona stranici udruženja Jezero, informacija- Pre nekoliko dana primećeno je zagađenje vode jezera u okolini i severno od mosta prema Karađorđevu. Naši članovi su obišli teren, napravili nekoliko snimaka i uzeli uzorak vode. Bilo je dosta uginule ribe, a analize vode govore da se radi o herbicidima koji su sa okolnih njiva, zbog obilnih kiša, dospeli u jezero. O ovome je obaveštena pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine. O tome svedoče i fotografije.

EUR Jezero Bačka TopolaDa, linjak, vrsta zaštićena na nivou Srbije. Bačkotopolsko jezero se može pohvaliti da ima stabilnu populaciju ove vrste. Pitanje je dokle, ako se nastavi sa ovakvim “tretmanom” jezera i okoline.

You May Also Like

More From Author