Loading

wait a moment

NEMA PARA ZA FUNKCIONERE I ODBORNIKE, ČAK AKO IMAJU PROMAJU KROZ KUĆU

Tek što je lokalna samouprava objavila konkurs za subvencije za zamenu stolarije, ugradnju izolacije, instaliranja kotlova i peći na čistija goriva, kao i za ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela, usledio je hladan tuš za sve koji imaju prihode iz budžeta – nema ni pare od 6,6 miliona dinara za izabrana lica, članove njihovih porodica, odbornike,čak i ako imaju promaju kroz kuću

Prvi, ali i jedini kriterijum je energetski pasoš. Reč je o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi značilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadrži toplotu. Primera radi, ako na dnevnoj sobi od 15 kvadrata imate balkonska vrata i dvokrilni prozor koji dihtuje tako da tokom cele zime morate i da ih “ušuškavate” peškirima i krpama, onda računajte da ste visoko korirani. Ako pritom imate i ulazna vrata koja ne dihtuju, pa promaja vuče čak i kada je sve zatvoreno, bićete još bolje pozicionirani. Čak iako su u ovoj kategoriji funkcioneri i njihovi bližnji, neće moći dobiti novac da zakrpe promaju. Stiglo je tumaačenje da sva birana lica, članovi njihovih porodica, čak odbornici Skupština opština i njima bliski neće moći konkurisati za ova sredstva pa ni oni koji su se na bilo koji način okoristili o budžet. Neki od odbornika pitaju se da li je realno da zbog desetak hiljada dinara koje dobijaju po sednici Skupštine opštine, izgube pravo na subvencije te da li je u redu da oni kao predstavnici gradjana nemaju isto pravo kao gradjani koje predstavljaju.

Većina građana zainteresovana je za korišćenje ove pogodnosti koja će im obezbediti manju potrošnju energije i niže račune. Prema prvim računicama oko 60-70 gradjana opštine Bačka Topola će moći dobiti ova sredstva kako bi se zimus bolje grejali. Sredstva podsticaja iznose maksimalno 50 odsto od vrednosti investicije, maksimalno 140.000 dinara sa PDV.