NEMA PARA ZA FUNKCIONERE I ODBORNIKE, ČAK AKO IMAJU PROMAJU KROZ KUĆU

Tek što je lokalna samouprava objavila konkurs za subvencije za zamenu stolarije, ugradnju izolacije, instaliranja kotlova i peći na čistija goriva, kao i za ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela, usledio je hladan tuš za sve koji imaju prihode iz budžeta – nema ni pare od 6,6 miliona dinara za izabrana lica, članove njihovih porodica, odbornike,čak i ako imaju promaju kroz kuću

Prvi, ali i jedini kriterijum je energetski pasoš. Reč je o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi značilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadrži toplotu. Primera radi, ako na dnevnoj sobi od 15 kvadrata imate balkonska vrata i dvokrilni prozor koji dihtuje tako da tokom cele zime morate i da ih “ušuškavate” peškirima i krpama, onda računajte da ste visoko korirani. Ako pritom imate i ulazna vrata koja ne dihtuju, pa promaja vuče čak i kada je sve zatvoreno, bićete još bolje pozicionirani. Čak iako su u ovoj kategoriji funkcioneri i njihovi bližnji, neće moći dobiti novac da zakrpe promaju. Stiglo je tumaačenje da sva birana lica, članovi njihovih porodica, čak odbornici Skupština opština i njima bliski neće moći konkurisati za ova sredstva pa ni oni koji su se na bilo koji način okoristili o budžet. Neki od odbornika pitaju se da li je realno da zbog desetak hiljada dinara koje dobijaju po sednici Skupštine opštine, izgube pravo na subvencije te da li je u redu da oni kao predstavnici gradjana nemaju isto pravo kao gradjani koje predstavljaju.

Većina građana zainteresovana je za korišćenje ove pogodnosti koja će im obezbediti manju potrošnju energije i niže račune. Prema prvim računicama oko 60-70 gradjana opštine Bačka Topola će moći dobiti ova sredstva kako bi se zimus bolje grejali. Sredstva podsticaja iznose maksimalno 50 odsto od vrednosti investicije, maksimalno 140.000 dinara sa PDV.

You May Also Like

More From Author