BAČKOTOPOLČANI NA OBELEŽAVANJU SEĆANJA NA STRADALE I PROGNANE U ORUŽANOJ AKCIJI “OLUJA”, VUČIĆ – SAMO SMO SRBI, RAZLIKE IZMEDJU NAS NEMA

Novi Sad je u znaku sećanja na žrtve najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, i saosećanja svih koji su došli da pruže podršku žrtvama progona i odaju poštu stradalima i nestalima tokom najvećeg zločina nad srpskim narodom u novijoj istoriji.

U Novom Sadu je obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” u kojoj je sa područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije proterano više od 220 hiljada Srba. Ubijeno njih dve hiljade, a podaci o broju nestalih su od 745 do hiljadu osoba. ”. Na licu mesta su bili gradjani severnobačkog okruga medju njima i bačkotopolčani, sa porukom- “sabrali smo se danas da glasno kažemo da mi ne zaboravljamo, a vi dobro pamtite krajeve i događaje u kojima su vaši preci, koji su vekovima naseljavali prostore u Dalmaciji, na Kordunu, u Lici, Baniji, Slavoniji, po gradovima i selima čitave današnje Hrvatske, životima platili svoje poreklo, jer je pravda u toj borbi unapred bila osuđena”.

Prvih 5 godina se obeležavala u Veterniku izjavio gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević i dodao „ Po prvi put se pogrom Srba u onome što Hrvati nazivaju redarstevnom akcijom Oluja obeležava u samom centru jednog grada“. Obično je to sada bilo u prigradskim naseljima kao što su Veternik, Futog, Busije i po Sremu u manastirima, Srba krajišnika koji su spasavajući živote dolazili u maticu, dolazili u Srbiju istakao je Vučević. Gradonačelnik naglašava da ovaj put obeležavanje godišnjice Oluja u samom centru Novog Sada iz prostog razloga što je Novi Sad srazmerno broju stanovnika primio najveći broj izbeglica 90 tih godina

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u izjavi za medije naglasio je da je državno rukovodstvo opredelilo da centralna manifestacija pomenu na sve stradale i prognane Krajišnike te 1995.u u zločinačkoj akciji “Oluja” bude u Novom Sadu zato što je Novi Sad srazmerno broju stanovnika primio najveći broj izbeglica 90-tih godina.

Vučević ističe da time potvrđujemo da smo i grad raznolikosti i grad dovoljno velik da prihvati sve.Kako objašnjava Novi Sad je nastao kroz migracije često izazvane ratovima ali je time dobijao novu snagu.

Obeležavanju „Oluje” prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, premijerka Ana Brnabić, ministri, poslanici, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i brojni građani, ujedinjeni u nameri da sačuvaju sećanje na žrtve tog zločina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom obeležavanja godišnjice akcije „Oluja” da politika Srbije jeste i ostaće mir, gotovo po svaku cenu.

„Naša politika jeste i ostaće mir, mir i mir, gotovo po svaku cenu”, napisao je predsednik Vučić na Instagramu

On je rekao na obeležavanju godišnjice i da su dva razloga zbog kojih su se okupili da bi obeležili pogrom i težak zločin, najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata na evropskom tlu.

“Prvi je tuga zbog ubijene dece, žena, staraca zbog 250.000 prognanih. Drugi je da bismo uprkos svima svedočili, da bi se ta svedočenja čula i da bi se, onako kako je to tražio Vizel, od svih koji slušaju načinili svoje svedoke. To je, da ponovo citiram velikog nobelovca, jedini lek za ravnodušnost, to je takođe naša obaveza opterećena krivicom zbog svih godina ćutanja, sramotnog i namernog zaboravljanja sopstvenih žrtava”, poručio je Vučić.

“Reći da je to vreme završeno i da više nema ćutanja i da zločina više neće biti, jeste najsvetije obaveza od koje nećemo odustati, ali to nije lako ispuniti”, istakao je Vučić.

“Samo smo Srbi, razlike između nas nema, ni između Sanje iz Dvora na Uni, niti bilo kog Srbina iz Herceg Novog, Srbina iz Trebinja, Banjaluke, Pirota, Subotice, Novog Sada, Beograda. To što živimo u različitim državama ne znači da pripadamo različitim narodima”, dodao je i rekao da Srbija nikada neće zaboraviti patnju krajiškog čoveka, Srbina, koji je proteran, koji je izgubio svoju zemlju, svoju kuću svoju decu i svoje roditelje.

You May Also Like

More From Author