SEZONA KUPANJA UVELIKO TRAJE A BAZEN U BAČKOJ TOPOLI ČEKA PARE ZA ZAVRŠETAK

Sezona kupanja u opštini Bačka Topola uveliko traje. U punom pogonu su bazeni u Staroj Moravici, Bajši, ružičasto jezero i banja u Pačiru, Zobnatičko jezero, na domak Bačke Topole. Nedostaje kompleks zatvorenih bazena (plivački bazen, dečji i kružni bazen), koji će služiti kako za sportska takmičenja (plivanje, vaterpolo), tako i za rekreativne svrhe u Bačkoj Topoli či se završetak već nekoliko godina odlaže, uglavnom zbog nedostatka novca.Kompletna izgrdnja kupališta košta 810 miliona dinara.

.Jezero u Pačiru postalo je ovoga leta „Vojvođansko more“. Napravili su ga žitelji ovoga mesta tako što su u njega sproveli vodu iz 800 metara udaljenog termalnog izvora. Oko njegovih obala uredili su plaže pa je banja postala primamljiva letnja oaza.

Ovo je jedino jezero u Srbiji čija je voda slana. Uz to, ona je i termalna i lekovita. Ali, postoji još nešto po čemu je zaista jedinstvena. Zbog visokog sadržaja joda, broma, litijuma i sumpora, u zavisnosti od doba dana, njena boja se menja od ružičaste do ljubičaste, zbog čega je jezero u Pačiru postalo prava atrakcija.

Jezero egzotične boje, kakva postoje još samo u Indiji, Rusiji, Španiji ili Senegalu, sada u Pačir privlači i staro i mlado. Jedni bi da se leče, drugi da se fotografišu, ali svi se dobro zabavljaju.

U Staroj Moravici ovoga leta dominantan je rekreaciono-sportski centar REKI. Postoje dva bazena, velnes i dečiji bazen. Uz to, u ponudi imaju štandove sa hranom, restoran i teren za kuglanje, koji svi doprinose prijatnoj atmosferi. Postoje ulaznice po sniženoj ceni za meštane Stare Moravice. Za decu od 5 do 15 godina 150 dinara, a za odrasle 200 dinara, a za decu do 5 godina ulaz je besplatan. Dnevna ulaznica za decu iz okoline je 300 dinara, a za odrasle iz okoline je 400 dinara, a za decu iz okoline staru do 5 godina takođe je ulaz besplatan.

Dnevni ugodjaj za temperature +30

U Bajši, poluolimpijski bazen dimenzija 25 × 33 metra. Ulaznice su ostale po prošlogodišnjoj ceni, besplatno za decu do 7 godina, za decu do 15 godina cena ulaznice je 150 dinara, 250 dinara za odrasle i 4.000 dinara je sezonska ulaznica. Besplatno je za meštane do 7 godina, za decu do 15 godina ulaz je besplatan uz prikaz Bajša kartice, za odrasle meštane ulaz je 200 dinara i 3000 dinara je sezonska ulaznica za meštane.

Novi bazen je sjajan primer kako se resursi za izgradnju takvih objekata mogu obezbediti iz više izvora-mesnog samodoprinosa, opštinskih fondova i donacije preduzetnika. Kao što sam i više puta naglasio, snažna lokalna samouprava treba da se temelji na snažnim mesnim zajednicama. Ponosno mogu da kažem da je u našoj opštini upravo takva situacija – istakao je Adrian Satmari, predsednik opštine Bačka Topola.

 Zobnatičko jezero, jezero površine 226 hektara i dužine oko 5 km (duplo veće od Palićkog) predstavlja pravi raj za kupače. Na više mesta postoje drveni molovi sa toboganima, idealni i za skakanje u vodu, pa je i ovoga leta, sve prepuno mališana i omladine.  Voda je prijatne temperature, po jakim vrućinama i mlaka, ali opet savršena da rashladi.

Medjutim bačkotopolčani već dugo vremena čekaju obećani bazen u centru grada.

Kompletna izgrdnja kupališta košta 810 miliona dinara, najveći deo je obezbedjuje opština Bačka Topola. Za uređenje okoline kupališta krajem 2018. godine iz republičkog budžeta Bačka Topola dobila je 60 miliona dinara podrške.

Prva faza izgradnje, iznosi 446 miliona dinara. U drugoj fazi se radi mašinsko i infrastrukturno opremanje za početak funkcionisanja, što znači za unutrašnje opremanje potrebno je dodatnih 360 miliona dinara, koji se odnose i na spoljašnje uređenje, što zajedno čini 810 miliona.

Ovih dana okončan je tender za drugu fazu gradnje.

Predviđa se izgradnja saobraćajnog priključka prema parceli na kojoj se planira prostor za parkiranje za potrebe stadiona i bazena.Ukupno je predviđeno 30 parking mesta za potrebe bazena. Između kompleksa bazena i parkinga predviđen je atraktivni predprostor sa popločanim i zelenim površinama, teretana na otvorenom, kao i dečije igralište. Prostor oko objekta oprema se urbanim mobilijarom savremenog dizajna. Radiće se i spoljašnja stepeništa, trotoari za pešačke komunikacije, privodna TK infrastruktura bazena…Predmet tendera je i izgradnja sekundarne mreže kanalizacije upotrebljenih voda kao i vodovodne mreže u delu Nušićeve ulice.

Vrednost posla procenjena je na 81,1 milion dinara. Medjutim tu neeće biti kraj pa je teško očekivati da će se bačkotopolčani banjati pre2023 ili 2024.

You May Also Like

More From Author