PROTESTNA VOŽNJA POLJOPRIVREDNIKA ULICAMA BAČKE TOPOLE

Poljoprivrednici opštine Bačka Topola , protestnom vožnjom pridružili su poljoprivrednicima Srbije, traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru i da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje.Protestnu vožnju organizovao je Klub proizvođača i Udruženje poljoprivrednika iz Bačke Topole.

Od početka protesta poljoprivrednika na ulicama su BAČKOTOPOLSKI poljoprivrednici. Oni se pridružuju zahtevima ostalih vojvođanskih poljoprivrednika koji traže isunjenje nekoliko zahteva i kako kažu protesti će trajati do ispunjenja zahteva i dogovora zbog kojih su poljoprivrednici širom Vojvodine izašli na proteste.

Poljoprivrednici su se okupili na Vašarištu u Bačkoj Topoli, kako bi skrenuli pažnju na veliku štetu koju je prouzrokovala suša. Oko 35 traktora je krenulo sa Vašarišta ka centru Bačke Topole, usporavajući saobraćaj i u pratnji policije. Situaciju poljoprivrednih proizvođača, žale se, otežavaju i povećane cene đubriva i goriva, visoka naknada za odvodnjavanje, kao i vanredne mere donete zbog ratnog stanja.

“Ove godine dodatno smo pogodjeni sušom. Kukuruza gotovo da nema u ataru, suncokreta možda bude polovina od uobičajenog roda, soja je u potpunosti podbacila tako da je ne vredi ni kombajnirati. Moj sin se opredelio za svinjarstvo . Ima oko 100 tovljenika i imao je sreće da je njegovanjiva dobila nešto malo padavina ali rod koji je trebao da obezbedi sigurnu proizvodjačku godinu biće mu dovoljan za mesec dana. Šta posle kad ni na tržištu nema hrane, nema je gde kupiti. Ogromni su to problemi i pitanje da li se uopšte mogu rešiti”.-kaže poljoprivredni proizvodjač Bela Šiška

Šiška napominje da uskoro predstoji setva pšenice i da je pitanje da li vredi sejati ne samo zbog suše već i zbog viskih cena goriva, veštačkog djubriva….. Upozorava da su poljoprivrednici ušli u lanac gubitaka koji se teško može nadknaditi.

“Više nemamo mogućnosti za novo zaduživanje i ako država ne usvoji naše zahteve jednostavno nećemo imati sredstava za jesenjusetvu. Među poljoprivrednicima vlada veliko nezadovoljstvo zbog toga što su svi imputi za poljoprivrednu proizvodnju poskupeli od 30 do 300 odsto dok su cene naših proizvoda ostale na skoro istom nivou kao prošle godine.. “- rekao je Šiška

Po njegovom mišljenju sva sporna pitanja vezana za odnos države i poljoprivrede moraju se rešavati sistemskim zakonima, a ne kao do sada kratkoročnim merama i reagovanjem na posledice.

You May Also Like

More From Author