EXPO OKUPIO 250 IZLAGAČA IZ SRBIJE MADJARSKE I REGIONA

Proizvodjači bio hrane iz Kraljeva i Čačka i proizvodjači iz Madjasrske obeležili su ovu privrednu maifestaciju vrhunskim proizvodima uprkos teškoj – sušnoj godini, radionice o digitalizaciji posebno zaiteresovale mlade poljoprivrednike.

Najveća regionalna sajamska privredna manifestacija, EXPO 2022 BAČKA TOPOLA, otvorio je ROBERT OTOT, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu

Otot Robert, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu otvorio je “EXPO 2022” u Bačkoj Topoli, rekavši da su oko 70 odsto izlagača proizvodne firme iz različitih grana privrede, te da slede mala preduzeća, preduzetnici i zanatlije., napominjući da je otvoreni izložbeni prostor posvećen poljoprivredi, izložbi traktora, mehanizacije i opreme za navodnjavanje.

“Ovo je 18. put da se privrednici ovde okupljaju i iz godine u godinu sve je više izlagača i posetilaca. EXPO nije samo od značaja za Bačku Topolu već i za šire okruženje. Ovde su zastupljene vojvodjanske vrednosti i time mu je značaj veći. Ovo je vreme kada se moraju pronalaziti rešenja za izazove modernog doba, koja nameću klimatske promene, ljudskim pamćenjem nezabeležena suša. Poenta je proizvodnja robe koja kvalitetom i kvantiteom odgovara tržištu. Naši preci su nas zavetovali da zemlja ne sme ostati zaparložena.”- rekao je Otot.

Politička i mediska podrška sajmu EXPO

Naglasio je da je budžet pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za 2020 g dostigao nepunih 10 milijardi dinara zahvaljujući opštem privrednom rastu. Rekao je da je to omogućilo da politika podsticaja adekvatno odgovori i podrži mala gazdinstva u Vojvodini. Kao najznačajniju meru istakao je razvoj sistema za navodnjavanje i priključne mehanizacije. Pomenuo je uspehe u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

“Svake godine podržavamo oko 2500 mladih poljoprivrednika i ubuduće mogu na nas računati kao na čvrste partnere.Podržavamo slične manifestacije ovoj današnjoj.Zajedničkim snagama radimo na promovisanju poljoprivrednih proizvoda našeg regiona.”- rekao je Otot.

Ispred opštine Bačka Topola obratio se zamenik predsednika opštine Gabor Kišlinder naglašavajući da su štete izaznane sušom ogromne ali da se poerd svega ova manifestacija održava i svedoči o žilavosti poljoprivrede., bodreći da nastave da se bore jer su važni za sve nas za život uopšte.

Zamenik predsednika opštine Gabor Kišlinder

Kišlinder je rekao je da je zadovoljan odzivom izlagača kojih je ove godine rekordan broj, te da je tražen izložbeni prostor više. On je istakao da samo ekonomski napredak vojvodine i bačkotopolskog regiona može da bude garant opstanka na ovom prostoru.

“Na ovakvim mjestima prestaju podele i takmičimo se u pozitivnim stvarima – ko je napravio bolji proizvod, ko je ostvario bolji rezultat i to treba da bude u fokusu privrednicima i političarima, onda će nam svima biti bolje”- veli Kišlinder

Predsednica Udruženja poljopvrednika Irena Šlingar objasnila je je da je Sajam jedna najvažnijih manifestacije koje se održavaju tokom godine u ovoj lokalnoj zajednici.

Irena Šligar, predsednica Udruženja poljoprivrednika

Sajam je najbolje mesto da se kompanije uvere u mogućnosti privrede, ali i mesto gde domaći poljoprivrednici unapređuju svoje znanje. Da se naši poljoprivredni proizvođači kao posetioci Sajma upoznaju sa novim trendovima i sa novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji. Interesovanje je bilo nikad veće, još juče su se prijavljivali izlagači. Na izložbi poljoprivredne mehanizacije i ove godine najsavremeniji modeli. Ovdašnji poljoprivrednik kada kupuje traktor i dalje traži univerzalnu mašinu, traktor s kojim će moći da radi i osnovnu obradu zemljišta, dopunsku obradu zemljišta, predsetvenu pripremu. Setvu, naravno kao vrlo zahtevnu operaciju i transport””, ističe Šlingar.

You May Also Like

More From Author