LIKOVNA NAGRADA IZ BAČKE TOPOLE, SENTI KOJA JE BILA I OSTALA KULTURNI CENTAR REGIONA

Predsednik opštine Bačka Topola Adrijan Satmari kaže da je kolonija potvrda da je Senta bila i ostala kulturni centar Potiskog regiona, da to doprinosi razvoju slikarstva  i vajarstva u našoj zemlji uz napomenu da dela ostaju tamo i gde su nastala, u idiličnom miru Etno-sela “Kraljica voća”.

Senta, to malo mesto u Severnobanatskom okrugu koja broji oko 19.000 stanovnika, malo-malo pa zaintrigira kulturnu javnost, budući da daje tako darovite umetnike. Ove godine su dobitnici nagrade Nadjapati Kukac Peter, likovne nagrade koju dodeljuje bačkotopolska opština. Tročlana komisija, Olga Kovačev Ninkov, Adrian Klajo i predsednik Atila Černik jednoglasnom odlukom ovogodišnju likovnu nagradu Nađapati Kukac Peter dodelili su Umetničkoj koloniji u Senti koja nosi naziv “Umetnost i zaštita spomenika kulture”. Umetnici u najkaraćem za senćansku umetničku koloniju kažu  da nije reč o klasičnoj koloniji, nego o simpozijumu kolonija, koja je okuplja poznate likovne stvaraoce i pedagoge. Predsednik opštine Bačka Topola Adrijan Satmari kaže da je kolonija potvrda da je Senta bila i ostala kulturni centar Potiskog regiona, da to doprinosi razvoju slikarstva  i vajarstva u našoj zemlji uz napomenu da dela ostaju tamo i gde su nastala, u idiličnom miru Etno-sela “Kraljica voća”.On je podsetio na značaj ove nagrade koja se dodeljuje od 1973. godine iako je tokom 90-tih napravljena pauza, nagrada ponovo počinje da se dodeljuje 2003. Objašnjava da se od tada opština trudi da neguje tradiciju ove nagrade u cilju prepoznavanja izvanrednih rezultata na polju likovne umetnosti.

Nagrada je uručena u okviru obeležavanja Dana Bačke Topole, u izložbenoj sali Doma kulture.Nagradu „Nađapati Kukac Peter” primio je Endre Rafai, istoričar umetnosti poreklom iz Sente, šef Katedre za istoriju umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Pečuju i rukovodilac umetničke kolonije.

dr Endre Rafai, je profesor na Univerzitetu u Pečuju, ali je rodom iz Sente te je zapravo on inicijator i vođa kolonije koja je ujedno i oblik ljubavi prema rodnom kraju. “2011. godine smo započeli sa radom, te godine smo prvi put bili u Senti I započeli umetničku koloniju, nismo ni slutili da ćemo biti ovde 10 godina posle. Dve godine su izostale tako da smo u Senti ukupno imali 10 izložbi u gradskoj kući, u staroj zgradi jevrejske sinagoge, u muzeju te na mnogim drugim mestima. Ova izložba koja je danas otvorena, usled dobijanja nagrade Nađapati Kukac Peter, nastala je od izložbi koje su pravljene predhodnih 10 godina.”

Među znamenitim Senćanima su i, recimo, pesnici Matija Bećković i Stevan Raičković, Jovan Đorđević, osnivač Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i pisac himne „Bože pravde”, prosvetitelj Jovan Muškatirović i mnogi drugi.

You May Also Like

More From Author