PO PRVI PUT, MEDJUNARODNA SARMIJADA, U BAČKOJ TOPOLI

Ova manifestacija je prvi put održana 09.novembra 2013. godine i traje do danas, sa persektivom da potraje još mnogo godina, tvde organizatori. Ističu učešće 107 ekipa iz Srbije, Madjarske, Rumunije, Hrvatske, pa joj sa pravom daju predznak Medjunarodne sarmijade.

Pehar za najbolju klasičnu sarmu dobio je Deneš Kenjereš iz Martonoša kao i pehar za najbolju neobičnu sarmu. Najlepši štand je bio štand ekipe “Sinovi severa”, posebnu nagradu za prezentaciju štanda odnela je Poljoprivredna škola sa Domom učenika iz Bačke Topole.Predsednik opštine, Adrian Satmari, proglasio je apsolutnog pobednika , ekipu Zoltana Turanjija iz Bačke Topole.

Sarma prilika za druženje

Više hiljada ljudi iz cele Srbije  i Madjarske posetilo je Sarmijadu u Bačkoj Topoli,  i pojelo više od 10.000 sarmi, koliko su napravili takmičari, organizatori i ostali učesnici. Sarmijadu je deveti put organizovalo Udruženje “Origo”. Kako kažu,ove godine, je po svemu sudeći bio najveći broj takmičara i gostiju pošto je na dosadašnjim susretima 1.500 porcija nije bilo dovoljno za sve goste. Tako su  ove godine napravili, kada se sve sabere, desetak hiljada sarmi, pa nezadovoljnih nije bilo. Jednoglasna je ocena učesnika da je sarma, ove godine, ponovo, ujedinila Bačku Topolu, gradjane , roditelje, decu.  Ova manifestacija je prvi put održana 09.novembra 2013. godinei traje do danas sa persektivom da potraje još mnogo leta, tvde organizatori. Ističu učešće 107 ekipa iz Srbije, Madjarske, Rumunije, Hrvatske pa joj sa pravom daju predznak Medjunarodne sarmijade.

Doterivanje ukusa, bez paprike ništa

Cilj organizatora u 2013. godini je bio da organizuju jadan takav gastronomski festival u Bačkoj Topoli koji još nije bio u Srbiji. Tako su odabrali sarmu koja je takođe popularno jelo na našim prostorima.

“Temelj manifestacije je od samog početka bilo kulinarsko takmičenje, tako da je poenta u kuvarskom takmičenju. To je ono što želimo da tako ostane i u budućnosti, a to je da se ljudi okupljaju i to je najveća snaga ovog događaja.”- ističu organizatori

Ni magla, ni pravi zimski dan, nisu smetali takmičarima da pripreme sarmu, svako na svoj način. Otilija Farkaš kaže da je žiri imao težak zadatak, a da je za dobru sarmu najvažniji ukus, ali i izgled i miris.

– Sarma ne sme da bude prekuvana, ali kada se u tanjiru otvori, ona mora da se rasapa, ne sme masa od mesa, pirinča i začina da ostane čvrsta – rekla nam je Otilija i dodala da je najbolje da se koriste dve vrste mesa, svinjetina i junetina, a da na kilogram mesa „dođe“ 200 grama pirinča.

Zemljani lonci daju poseban ukus sarmi

Za sarme koje je spremala ekipa iz Hrvatske, na naše iznadjenje, kažu, je najbolje koristiti futoški kiseli kupus jer je mekan i listovi su elastični. Iz kace se izvadi oveća glavica kiselog kupusa i ostavi da se ocedi. Onda se s nje pažljivo skidaju liske za sarmu, a sa svake liske se nožem odstrani onaj zadebljali deo lista koji je vezuje za koren, jer će se sarme docnije lakše uvijati. Ovako pripremljene liske se obavezno operu hladnom vodom. da sarma ne bude prekisela, pa se ostave negde da se ocede.

Fazekaš Piroška ima svoju tajnu. “Umotavanje sarmi, koje je za neke nerešiva zagonetka. Očišćena i oprana liska kiselog kupusa se stavi na dlan, pa onda, bliže korenu a po sredini, stavi kašika nadeva za sarme. Onda počne da se roluje ali čim je nadev pokriven, krajevi liske se savijaju ka unutra, pa se nastavi s motanjem do kraja. Iako će se mnogima ovakva konstrukcija sarme učiniti nesigurnom, nije tako: čim onaj pirinač iz nadeva nabubri pri kuvanju, stvori se poseban unutrašnji pritisak koji će sarmu držati na okupu.

Vinski red Agios Dimitros

Vinski red “Agios Dimitrios” iz Bajše priključio se ovoj veličanstvenoj manifestaciji gurmanlika, jer gde će sarma bez valjanog vina.Red je osnovan 04. decembra 2010. godine u Bajši, sledeći primer ekspanizije vinskih redova u Evropi. Vinski viteški red Telečke visoravni je član Asocijaciji vinskih viteških redova Mađarske, a nekoliko državljana Mađarske su članovi ovog vinskog viteškog reda. Kao ljubitelji vina i hrane naglašavaju da od pića dobro i kvalitetno crveno vino prati odličan ukus sarme.

PREDSEDNIK OPŠTINE ADRIJAN SATMARI

Festival je sada prerastao u međunarodni događaj jer je u kulinarskom takmičenju učestvovalo više inostranih ekipa. Postao je jedan od najznačajnijih i najposjećenijih gastronomskih festivala u regiji, rekao je Adrian Satmari, predsednik opštine Bačka Topola.

“Organizovali smo smo prvu Sarmijadu u Zavičajnoj kući, tada je na ovoj manifestaciji učestvovalo 10-ak ekipa, a danas je više od 100 ekipa ovde na Vašarištu i mislim da će to dodatno poboljšati kvalitet ove manifestacije i još više povećati popularnost ovog događaja.”

You May Also Like

More From Author