VAKCINA PROTIV GRIPA I DALJE AKTUELNA

U bačkotopolskom Domu zdravlja vakcinu protiv sezonskog gripa do sada je primilo 665 lica , a zainteresovani za ovaj vid zaštite od izabranog lekara treba da dobiju nalog za vakcinaciju.

U Severnobačkom okrugu počela vakcinacija protiv sezonskog gripa. Vakcina je preporučena starijim osobama i hroničnim bolesnicima. Gripa još uvek nema, dnevno se beleži od trideset do pedeset noobolelih od kovida, a povećan je i broj dece u ambulantama, sa blažim kliničkim slikama. 

Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš raspolažu sa deset hiljada četvorovalentnih vakcina protiv gripa. Ta brojka je veća u odnosu na prethodne godine, jer je procenjeno da će zbog popuštanja mera za suzbijanje kovida doći do porasta broja slučajeva svih kapljičnih infekcija, pa i gripa. Zbog toga se savetuje određenim društvenim grupama da prime ovu vakcinu. U bačkotopolskom Domu zdravlja vakcinu protiv sezonskog gripa do sada je primilo 665 lica , a zainteresovani za ovaj vid zaštite od izabranog lekara treba da dobiju nalog za vakcinaciju.

”Svakako stariji sugrađani, znači iznad šesdeset i pet godina života, njima je vakcina svakako besplatna, kao i mlađi koji imaju neko hronično oboljenje. Što je veći broj hroničnih oboljenja, veći je i razlog da prime vakcinu protiv gripa. Inače, donja granica za vakcinu “Vaksigrip” je samo pola godine života, znači i deca od šest meseci života pa na više mogu da se vakcinišu. Iskustva s vakcinom “Vaksigrip” su odlična, koristimo je više godina, čak i decenija, tako da nema razloga da svako ko želi da izbegne grip se ne vakciniše blagovremeno, a to je najbolje u mesecu oktobru”- smatra epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Subotici dr Nebojša Bohucki.

U pedijatrijskim ambulantama, s početkom nove školske godine, povećan je broj najmlađih pacijenata, što je bilo i očekivano, ali su u pitanju blaži virusi, sa blažim kliničkim slikama.

You May Also Like

More From Author