BESPLATNE BANJE ZA PENZIONERE, SLEDE PENZIONERSKE KARTICE

Republički fond PIO objavio je poziv za penzionere da se prijave za besplatnu rehabilitaciju u banjama, a prijave su otvorene do 2. marta. Preliminarna rang lista korisnika koji ispunjavaju uslove biće objavljena 21. radnog dana od dana zatvaranja oglasa, dakle krajem marta. Prijava penzionera za penzionersku karticu počeće 15. marta. Kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, karticama penzioneri će imati popuste prilikom kupovine u prodavnicama, plaćanja računa u restoranima.

“Mogućnost da se prijave imaju svi korisnici starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije kojima je prebivalište u Srbiji, a kojima je visina penzije do 37.809 dinara, koji od oglasa 2020. nisu koristili ovo pravo i koji nemaju druge prihode osim penzije”, rekao je Tanjugu dr Aleksandar Milošević, zamenik direktora Fonda PIO.

“Penzioneri koji žive u Srbiji, a osim domaće primaju i inostranu penziju, takođe imaju mogućnost da se prijave, pod uslovom da su im obe penzije u zbiru do navedenog iznosa. Oglas za prijavu je otvoren do 2. marta”, rekao je dr Milošević.

Iako je prijava za penzionerske kartice zakazana za 15. mart, a početak korišćenja za 1. oktobar, ministar finansija Siniša Mali rekao je, da se očekuje, za sada, da će popuste penzionerima obezbediti neki veliki trgovinski lanci.

On je rekao da je reč o „novoj generaciji“ penzionerskih kartica, koje će biti značajno unapređene u odnosu na postojeće koje sada izdaje PIO fond, jer će nove kartice nuditi mnogo više pogodnosti.

Ministar je naglasio i da će država započeti akciju kako bi privukla što više društveno odgovornih kompanija da se uključe i na taj način pomognu i podrže naše najstarije sugrađane i njihov životni standard.

Kako se prijaviti

Kako je naveo, prijave se podnose u udruženjima penzionera na opštinama u kojima je prebivalište penzionera.

“Tu penzioneri preuzimaju obrazac prijave, koji popunjavaju i na kome izražavaju želje u kojim banjama bi želeli da se rehabilituju”, rekao je dr Milošević.

Osim popunjene prijave, naveo je on, potrebno je da prilože penzijski ček i medicinsku dokumentaciju, ukoliko je poseduju.

“Naglašavam da se nemedicinska dokumentacija ne boduje, već je samo koristimo da opredelimo adekvatnu banju korisniku”, rekao je dr Milošević.

“U skladu sa Pravilnikom o društvenom standardu boduju se visina penzije, dužina staža osiguranja, broj godina korišćenja penzije, a korisnici koji su ostvarili pravo na negu i pomoć drugog lica dobijaju dodatne bodove.

U slučaju istog broja bodova prednost ima stariji korisnik”, rekao je dr Milošević.

Preliminarna rang lista korisnika krajem marta

Kako je najavio, preliminarna rang lista korisnika koji ispunjavaju uslove biće objavljena 21. radnog dana od dana zatvaranja oglasa, dakle krajem marta.

You May Also Like

More From Author