RUČAK NARODNE KUHINJE SVAKODNEVNO PODIGNE PREKO 600 BAČKOTOPOLČANA

U narodnoj kuhinji Crvenog krsta opštine Bačka Topola prosečno, mesečno se pripremi oko 11.000 kuvanih obroka i sve podeli.

Radni dogovor- uvek spremni za pomoć

Predsednik Crvenog krsta Bačke Topole , Bude Marić, rekao je za Bt Public, da su korisnici narodne kuhinje cele porodice, jedan član dolazi da dobije obrok, od tog jednog obroka hrani se više članova te porodice. Naglasio je da će na planu socijalne delatnosti aktivnosti će biti pojačane, s obzirom da se trenutno, u narodnoj kuhinji pripremaju obroci za 606 korisnika. Ovih se dana uz pomoć lokalne samouprave očekuju i paketi pomoći, a namenjeni su za 1760 socijalno najugroženim osobama.

Crveni krst u 77 sredina vodi program narodnih kuhinja, jedna od njih je bačkotopolska opština. Marić kaže da kada se otvori narodna kuhinja , tu se napravi procena socijalne ugroženosti, koji je broj korisnika i koliko je potrebno sredstava, namirnica, da se narodna kuhinja održi.

“Moramo da sagledamo sve potrebe, jer kada jednom započne ne može da prestane, već kontinuirano da traje. Mnogo je veća šteta ako započnete program pa se prekine posle nekoliko meseci ili godinu dana nego da nije uopšte počeo. Ovde je napravljena dobra procena, u svim uslovima” napomenuo je Marić

Izneo je podatak da Crveni krst Bačke Topole radi program narodnih kuhinja od devedesetih godina i da je spremljeno i distribuirano više hiljada obroka.

U kuhinji crvenog krsta u gradu priprema se osam različitih kuvanih obroka, ugovor o finansiranju rada sa lokalnom samoupravom je sklopljen ranije i obroci će se pripremati do kraja aprila. Deo namirnica, ukupno 10, obezbeđuje Crveni krst Srbije, a kvalitetu obroka doprinose i stalni donatori među kojima je i proizvođač organske hrane Mirko Vrček iz Pivnica, kome is CK , sve pohvale

– Usluga pripreme i distribucije obroka socijalno-materijalno ugroženim korisnicima na teritoriji opštine, obezbeđuje seu saradnji sa opštinom. Distributivni punktovi narodnih kuhinja teritorijalno su raspoređeni tako da su dostupni i odgovaraju najvećem broju korisnika tog prava. – rekao je Marić

U narodnoj kuhinji Crvenog krsta opštine Bačka Topola prosečno, mesečno se pripremi oko 11.000 kuvanih obroka i sve podeli. Za neradne dane i praznike, 546 suvih obroka i peciva. Sekretar ove organizacije Budimir Marić kaže da je broj korisnika na nivou prošlogodišnjeg i podseća da se distribucija realizuje na 18 punktova širom opštine od kojih su dva u gradu.

Oni, dodaju, da redovno prate i kontrolišu sanitarno- higijenske uslove punktova na kojima se dele obroci. Tamo se redovno rade i dezinsekcija, dezinfekcija i deratizacija. Na godišnjem nivou se uradi više od 1000 analiza. Sve izveštaje o kontroli Gradski zavod za javno zdravlje Subotice. Tako se vrlo odgovorno pristupa očuvanju zdravlja korisnika besplatnih obroka.

You May Also Like

More From Author