PAORI “KAMPUJU” U CENTRU BAČKE TOPOLE

Poljoprivrednici koji su se danas okupili na centralnoj raskrsnici medjunrodnog puta blokirali su saobraćaj kako kažu na dva sata, potom sat protok, pa opet, uprkos obećanjima ministra. Pozvali su građane da im se pridruže, ali je ovaj apel nije urodio plodom.Od prošlog protesta vozni park bitno savremeniji.

Prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na kondenzovano (evaporisano) mleko u iznosu od 300 dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Takođe, biće povećane i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Ukupan iznos povećanja iznosi 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara.

Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823.

Premije za mleko će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara.

Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara.

Vlada je usvojila i izmenu Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, prema kojoj je predloženo povećanje posebnih dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta.

Posle sega nastavljaju se protesti poljoprivrednika, kojima su se, u petak, priključili bačkotopolski poljoprivrednici.

Prema saopštenju iz Predsedništva, Vučić je dodao i da će subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biti podignute sa 30.000 na 40.000 dinara i da će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

„Ukupan iznos povećanja je 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u 2023. godini biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara”, istakao je Vučić i dodao da će ta mera važiti za sva grla mlečnih krava.

Posebna tema sastanka bile su premije za mleko, za koje je Vučić rekao da će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu, pri čemu će ukupno uvećanje iznositi tri milijarde dinara, dok će ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biti 15 milijardi dinara.

Vučić je rekao i da će se „lično angažovati na rešavanju urgentnih problema”, poručivši da će se i odnos države prema poljoprivrednicima promeniti i da će biti češćih kontakata.

Nekoliko dana uoči početka protesta, poljoprivrednici su predali zahteve vladi, a Marijan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije, u izjavi ih opisuje kao „nerealne” i dodaje da se njima samo „puca u glavu”.

„Njima se već sada daje 30.000 dinara po grlu, za žensko grlo dobija se 100.000 na godišnjem nivou, dok se za nabavku junice (mlado žensko goveče) daje 125.000 dinara.

„Jedna kvalitetna krava daje sedam do deset hiljada litara mleka, što znači da oni sada dobijaju između 105.000 i 150.000 dinara premije na godišnjem nivou, plus 30.000 dinara po grlu – pa toga nema ni u jednoj evropskoj zemlji”, kaže Rističević koji je učestvovao u razgovorima kao izaslanik vlasti.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, tvrdi da su državne subvencije 2012. iznosile 25,8 milijardi dinara, a danas 81 milijardu, te da poljoprivrednici danas izlaze sa najmodernijim traktorima na ulice.

„Pozivam ih da razgovaraju. Ja sam spreman da ih primim uvek i u svakom trenutku”, rekao je Vučić, ali je istakao da ne pristaje na političke pretnje, rekao je Vučić u utorak, posle sednice Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke.

You May Also Like

More From Author