PREMINUO IŠTVAN PASTOR

Predsednik skupštine APV i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor preminuo je danas posle teške bolesti. Pastor je bio predsednik Skupštine Vojvodine u tri mandata: od 2012. do 2016, od 2016. do 2020. i od 2020. do smrti.

Sa dubokim žaljenjem i tugom saopštavamo da je Skupština AP Vojvodine danas ostala bez svog dugogodišnjeg predsednika Ištvana Pastora. 

Izražavajući najdublje saučešće porodici i Savezu vojvođanskih Mađara, Skupština AP Vojvodine zauvek će biti zahvalna na mudrosti i posvećenosti kojom se predsednik Pastor uvek rukovodio u vođenju Skupštine AP Vojvodine. Njegov odlazak ogroman je gubitak za politički i parlamentarni život AP Vojvodine i Republike Srbije. 

Ištvan Pastor rođen je 1956. godine u Majdanu kod Novog Kneževca. Po zanimanju je bio pravnik.

Član Saveza vojvođanskih Mađara bio je od osnivanja 1995. godine, a od 2007. je bio predsednik stranke.

Pastor je bio predsednik Skupštine Vojvodine u tri mandata: od 2012. do 2016, od 2016. do 2020. i od 2020. do smrti.

Vođen etikom odgovornosti, na funkciji predsednika uspeo je da sačuva dignitet Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, da promoviše političku kulturu dijaloga i demonstrira sposobnost uvažavanja različitih političkih gledišta, da očuva duh poštovanja, jednakosti i pravednosti spram svih poslanika u Skupštini AP Vojvodine.
Ištvan Pastor predstavlja i stara se o radu Skupštine AP Vojvodine u najboljoj političkoj tradiciji konsenzualne političke kulture i promoviše vrednosti zajedničkog života i interkulturalnih politikâ, kao opšte dobro Autonomne pokrajine Vojvodine. Rukovodeći se sve vreme političkim principom, da bez institucionalne zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina ne možemo govoriti o jačanju vladavine prava i konsolidaciji demokratskih institucija.

Od 2000. do 2008. godine bio je pokrajinski sekretar za privatizaciju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, a od 2008. do 2012. pokrajinski sekretar za privredu. U dva mandata bio je potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine.

Odlikovan je Sretenjskim ordenom Prvog stepena Republike Srbije, kao i državnim ordenom za zasluge Republike Mađarske

Saučešće predsednika Vučića: Nepodeljeno poštovanje svih poštenih i radnih ljudi Srbije – najveće priznanje za neumoran rad Ištvana Pastora

.

You May Also Like

More From Author