SARMIJADA, ZA JUBILEJ, OBORILA SVE REKORDE

Ovo je jedinstvena prilika da probate različite vrste sarme, koje spremaju preko 100 ekipa iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Srbije i drugih zemalja. Bilo da preferirate klasičnu sarmu u kupusu, neobičnu sarmu u vinovoj lozi ili spanaću, ili posnu sarmu bez mesa, sigurno je danas sve na meniju bačkotopolskog Vašarišta.

Sarmijada je više od takmičenja u kuvanju sarme. To je prava gastronomska i kulturna fešta, koja privlači hiljade posetilaca svake godine u Bačku Topolu. Tako je bilo i ove godine. Posetilaca i učesnika nikada više.

Poseban dogadjaj je bio puštanje balona od strane gradjana za povratak male Martine u porodicu Ozorak, koju su nedavno poslenici CZSR odveli u usvojiteljsku porodicu.

Parking vašarišta nije bilo dovoljan da primi sve automobile, koji su dovezli goste. Obzirom da ove godine Sarmijada slavi svoj jubilej od 10 godina, bila jebogata ponuda i još više takmičara ali i posetilaca. Manifestacija iako je posvećena prvenstveno sarmi, obuhvata prodaju i degustaciju i različitih drugih domaćih proizvoda, poput džemova, ajvara, zimnice i slatkog. Nezaobilazni proizvodi su i med, liciderski proizvodi kao i rakija.

Mnogi, vešti u kuvanju sarme željni da pokažu svoje umeće pred stručnim žirijem i publikom, tačmičili su se u kuvanju sarme. Ekipe od 5 do 10 članova, od kojih je jedan glavni kuvar, a ostali su pomoćnici. Kotizacija je simbolična po ekipi i iznosila je 3500 dinara.

Kuvalo se u kotliću, zemljanoj posudi, saču, loncu ili bilo kom drugom sudu koji sami obezbeđuju. Osim toga, obezbeđuju i ostale sastojke za sarmu (kiseli kupus, spanać, list vinove loze ili nešto drugo po izboru), začine i ostale potrepštine. Organizator se pobrinuo za 2,5 kg mlevenog mesa (1 kg junećeg i 1,5 kg svinjskog mesa), ogrev i hleb.

Takmičenje se odvijalo u tri kategorije: klasična sarma (u kupusu), neobična sarma (u vinovoj lozi, spanaću ili nešto drugo po izboru učesnika) i posna sarma (vegetarijanska). Žiri ocenjuje – ukus, izgled i originalnost sarme. Najbolje ekipe su nagrađene peharima, medaljama i vrednim poklonima.

Sarmijada je bila idealna prilika da se provede lep i nezaboravan dan sa svojom porodicom i prijateljima, da se uživa u najboljoj sarmi na Balkanu, da se zabavite i naučite nešto novo o ovoj tradicionalnoj i popularnoj specijalitetu. Sarmijada je takođe način se podrže organizatori koji se trude da promovišu i očuvaju kulturno nasleđe i gastronomsku raznolikost ovog kraja.

You May Also Like

More From Author