MARINIKA, TRI U JEDAN

Dakle, pošto je primarna tema ovog teksta ličnost na upravljačkim pozicijama i ponašanja u kojima do izražaja dolazi odsustvo empatije i griže savesti, te beskrupulozne reakcije čiji je primarni cilj ostvarivanje sopstvene dobiti, pri čemu se zanemaruju posledice po druge ljude, čije su navedene karakteristike neizostavne odlike – a to su narcistička i psihopatska struktura ličnosti. Ono što je za navedene strukture zajedničko jesu specifični skupovi osobina, ponašanja, emocija i interpersonalnih obrazaca reagovanja – pre svega nedostatak osećanja krivice, kajanja i empatičke brige za druge ljude; površni šarm i izveštačeni intelekt; manipulativnost, sklonost ka laganju i generalna neiskrenost; smanjena emotivna reaktivnost na stres; kao i egocentričnost, te grandiozan doživljaj vlastite važnosti

UNIVERZALNI VOJNIK, UMIŠLJENI KANDIDAT ZA POSLANIKA U SKUPŠTINI VOJVODINE, DIREKTORA TRŽNICE, DIREKTORA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD, DEŽURNI SNIMAČ RAZGOVORA SA PARTISKIM KOLEGAMA I KUCAČ MEDJUSOBNIH RAZGOVORA.

Marinika je od malena razvila različite talente i bilo joj je teško da se odluči za jednu stvar na koju bi se fokusirala. Da li je to učiteljovanje, sviranje instrumenta, pisanje pesama, gluma, ples ili politika. Od malih nogu je žonglirala aktivnosti, uz stalne sugestije okoline da se opredeli za jednu. Kako joj to nikako nije išlo za rukom, odlučila je da pronađe rolu, ili dve, koje će obuhvatati sve njene afinitete.Definitivno se zaletila u politiku pa na kratko odustala da bi se na mala vratila sa aspiracijama na razvoj turizma. Shvativši da je to “sića” za njene apetite rešila je da “puca” visoko. Recimo, za početak, za poslanika skupštine Vojvodine. Desio se raskorak izmedju njene ambicija i odluke partije pa joj je ovaj siguran adut ispao iz ruku.

Ucveljena je pokušala kao zemljoposednik. Moram priznati tu jooj je bolje išlo. Kod ambiciozne gospodje apetiti su brzo rasli pa se prihvatila izdavanja državnog zemljišta u podzakup iako su je upozoravali da je to ozbiljno krivično delo. Otuda pune ruke posla po sudovima, treba državi objasniti slobodu odlučivanja kontra države či je službenik.

Ambicijama nije posustajala uprkos problemima koji su je ophrvali pa joj se učinilo interesantno mesto direktora pijace iako je to mesto popunjeno u novom mandatu. Ali to nije prepreka za ambicije Marinike- de lux. Ako to ne, sada se drma stolica direktorke Centra za socijalni rad, pa je i tu videla svoju šansu. Može ona sve.

 Politika uopšte nije ispunila njena očekivanja. Naprotiv, resetovala je i potpuno promenila, zauvek, rastavljajući je na najsitnije delove. Da bi je lagano ponovo sastavljala, samo u neku novu verziju nje sa potpuno promenjenom perspektivom. Okitila se i raznim drugim potrebnim i korisnim veštinama i znanjima, što je njenom multipraktik liku potpuno blisko. Bila je oduševljena što je u isto vreme i idealistički, ali i objektivno i analitički lično usmerena. Što ga u dobrim praksama pokreće transparentnost i istina i što mu je tendencija. Samo nikako svoja. Valja zato podmetnuti kolegama snimač otkucati, dokumentovanono, šta o kome priča, ko. Uhvaćena na delu ne pocrveni od stida, već to smatr kao regularnom aktivnošću, koji će joj obezbediti , napredak.

Dakle, pošto je primarna tema ovog teksta ličnost na upravljačkim pozicijama i ponašanja u kojima do izražaja dolazi odsustvo empatije i griže savesti, te beskrupulozne reakcije čiji je primarni cilj ostvarivanje sopstvene dobiti, pri čemu se zanemaruju posledice po druge ljude, u nastavku će biti reči o dva konkretna profila, čije su navedene karakteristike neizostavne odlike – a to su narcistička i psihopatska struktura ličnosti.

You May Also Like

More From Author