BRZI INTERNET STIGAO NA PANONIJU U OKVIRU PROJEKTA – 700 SELA U SRBIJI

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović,sa predsednikom SO Sašom Srdićem, danas na Panoniji, najavljuje da će do kraja 2025. godine cela teritorija Srbije biti pokrivena brzim internetom. Do tada, plan je da preko 700 sela dobije internet kao što je dobila škola u ovom mestu Ističe da je značaj širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima ne samo zbog đaka koji dobijaju bolje uslove, nego i zbog ljudi koji tu žive, kojima je omogućeno da imaju mrežu sa 250 televiziskih kanala, zahvaljujući Sat Traktu.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija otpočelo je u decembru prošle godine realizaciju projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije sa ciljem pokrivanja svih domaćinstava u zemlji i mrežama nove generacije. Zahvaljujući tome mreža je stigla na Panoniju , pre svega u lokalnu školu, potom u niz domaćinstava ovoga mesta.

“U ovom trenutku imamo plan da preko 700 sela pokrijemo do kraja 2025. godine, to je oko 120.000 domaćinstava. I mogu da kažem da projekat ide veoma dobro, da smo već 20-ak sela potpunosti pokrili. Eto nas danas na Panoniji, gde su nas dočekali djaci, željni interneta na visokom nivou. U ovom trenutku su u toku radovi u oko 70 sela, pa će do kraja ove godine oko 125 sela već biti pokriveno”, naglašava Jovanović.

Među brojnim razlozima zašto je važno da se brzim internetom pokrije još 25 posto teritorije, ministar ističe korišćenje usluge elektronske uprave.

Drugi bitan razlog je da i onim najmanjim izolovanim odeljenjima osnovnih škola koje se nalaze u selima u koje obično ide nekoliko đaka, omogući brzi internet.

“Praktično protoci su mnogo veći nego što imamo u gradovima, jer je tu velika gustina i kuća i domova i građana. Na selima nije tako velika gustina, tako da su protoci i preko 300 megabita u sekundi. Takođe je značajno što je i aploud, znači slanje sadržaja na internet značajno veliki, nekada oko 200-300 megabita u sekundi, što omogućava i lako aploudovanje video-sadržaja”, pojašnjava Jovanović.

You May Also Like

More From Author