SVETI SAVA SE OBELEŽAVA U SVIM ŠKOLAMA, 27. JANUARA

Jedan od zadataka obrazovnih ustanova jeste čuvanje i negovanje tradicije u vidu obeležavanja dana posvećenog prvom srpskom prosvetitelju, kažu u resoru obrazovanja bačkotopolske opštine

Jedan od zadataka obrazovnih ustanova jeste čuvanje i negovanje tradicije u vidu obeležavanja dana posvećenog prvom srpskom prosvetitelju, kažu u resoru obrazovanja bačkotopolske opštine.

” Sveti Sava, osnivač srpske pravoslavne crkve, koja ga slavi kao sveca, smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti naše istorije. škola, osnivač bolnica, prvih biblioteka, pisac ćiriličnog pisma. Vrlo je važno da deca shvate ko je on bio i da nastave njegove ideje i ono čemu nas je učio.” ističe Milan Janus , član opštinskog veća zadužen za obrazovanje.

Janus objašnjava da je Sveti Sava je bio jedna od najvažnijih ličnosti iz naše istorije., daa se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

“Istoriski gledano , bio je najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje a svetovno ime mu je bilo Rastko. Zamonašio se veoma mlad, na Svetoj Gori. Bavio se prosvetiteljskim radom. Sve škole 27.januar slave kao svoju slavu. Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava.”- veli Janus i dodaje

„Na nama ovde je, da se borimo za nove investicije, nova radna mesta, jer ne vredi vam ništa da naša deca budu lepo i dobro obrazovana, a da svoje snove i želje ostvaruju u nekim drugim zemljama. Zato smo u prethodnom periodu baš u ovaj sektor ulagali mnogo. U potpunosti je obnovljena pkola “Nikola Tesla” izgradjeni su sportski tereni u “Čaki Lajošu, Muzička škola , škola u Gunarošu, fiskulturna sala Gimnazije i još mnogo toga.Veliku pomoć su nam pružili viši nivoi vlasti , da bi danas sve funkcionisalo kako treba. Očekuje nas optimimalzacija i racionalizacija samog sistema, koj nisu rađene deecenijama, tako da nas na tom polju čeka jako veliki posao. Povećali smo univerzitetsku stipendiju sa 5 na 8 hiljada dinara. Dužnost lokalne vlasti je da podrži one koji žele da nastave studiranje. Važna investicija je izgradnja studentskog doma, koji je počeo sa radom 2021. godine za 80 studenata a sada već preko 100. Ovo je bio važan korak napred u razvoju našeg obrazovnog sistema.”

You May Also Like

More From Author