ALKOHOL,HEROIN, KOKAIN I METADON KOD VOZAČA SVE ČEŠĆE

Saobraćajna policija u Bačkoj Topoli, nedavno, zaustavila je četrdesettrogodišnjaka koji je upravljao fijatom sa 2,24 promila alkohola u organizmu, dok je u Subotici iz saobraćaja isključen tridesetsedmogodišnji vozač golfa koji je zatečen kako upravlja vozilom pod dejstvom amfetamina. U Srbiji udvostručen broj korisnika opijata u saobraćaju

Redovna kontrola i testiranje pokazali su da je sve veći broj vozača koji su napravili udes, pa čak i totalni karambol, pod uticajem zabranjenih supstanci. Kapetan policije Aleksandar Radenković upozorava da je samo u februaru iz saobraćaja isključeno 120 vozača pod dejstvom droga i da je to više nego dvostruko u odnosu na isti period prošle godine.

Saobraćajna policija u Bačkoj Topoli, nedavno, zaustavila je četrdesettrogodišnjaka koji je upravljao fijatom sa 2,24 promila alkohola u organizmu, dok je u Subotici iz saobraćaja isključen tridesetsedmogodišnji vozač golfa koji je zatečen kako upravlja vozilom pod dejstvom amfetamina.

Na auto-putu Beograd–Šid policija je zaustavila 17-godišnjaka koji je vozio 140 kilometara na čas bez vozačke dozvole, a bio je pozitivan na kanabis. Takođe, zaustavljen je i 22-godišnji mladić koji je vozio pod dejstvom heroina, kokaina i metadona.

Aleksandar Radenković je istakao da je do 23. februara 120 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Brojke su više nego udvostručene u odnosu na na isti dan prošle godine, kada je isključen 51 vozač.

Jedan od načina utvrdjivanja je upućivanje vozača za koga policija posumnja da je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u zdravstvenu ustanovu na kontrolu u prisustvu patrole saobraćajne policije.

Drugi način je korišćenjem uređaja Dräger DrugTest 5000 i te kontrole se rade na licu mesta gde se zaustavi vozač. Veći deo tih slučajeva je upravo i otkriven pomoću testa tim uređajem.

“Pomoću tog uređaja detektuje se prisustvo sedam psihoaktivnih supstanci u organizmu vozača. To su naravno kokain, kanabis, opijati, heroin, amfetamin, metamfetamin. Takav uređaj se koristi i u većini zemalja Evropske unije”, navodi Radenković.

Objašnjava da se uzima uzorak pljuvačke vozača koji se prebacuje u analizator uređaja. Sama kontrola traje između 8 i 10 minuta. A ceo proces kontrole na licu mesta nešto manje od 15 minuta.

You May Also Like

More From Author