KULINARSKI FESTIVAL NA KINGA SALAŠU

Jedan od lepih primera vraćanja „lepim vremenima“ je i salaš „Kinga“, koji se nalazi na nekada meuđnarodnom putu Beograd-Budimpešta, između Malog Iđoša i Bačke Topole. Mnogi još uvek pamte ovaj salaš po imenu prethodnog vlasnika Üveges (Uvegeš), ili i kao Salaš 273. Minulih dana ponovo su se vratili tradiciji i organizovali u ovim krajevima , dobro znani, “disnotor”

Osnovna ideja organizacije svojevrsnog festivala hrane, je afirmacija vrednosti kao idealapripreme hrane u ovom kraju, a sa ciljem da to bude nadahnuće budućim generacijama. Omiljeni festival svih ljubitelja hrane ponudio je posetiocima raznovrsne kombinacije ukusa, tradicionalne kombinacije, a najveću pažnju još jednom su privukle čuvene kobaje, ali i tradicionalni proizvodi koji su razgrabljeni pre samog kraja festivala. Fuzija domaćih kuhinja, izazvala je ogromno interesovanje posetilaca, a sam plato Kinga salaša,pretvorena je u zonu za opuštanje u srcu Bačke.

 Pored nestvarne prirode, Vojvodina se oduvek isticala po ukusnim jelima koji žitelji naše ravnice pripremaju sa mnogo ljubavi! Činjenica je da su gastronomske manifestacije u Vojvodini, jedne od najposećenijih jer privlače gurmane iz svih krajeva! Tako je i nadomak Bačke Topole.

Kažu da su čvarci srpske gumene bombone, a njihovu pripremu svi dobro znaju. Tradicionalna manifestacija Kinga, godinama organizuje pripremu najboljih čvaraka, dok u njihovom ukusu i mirisu uživaju mnogobrojni posetioci!

Vojvodina je multikulturalno područje, u kojem pored Srba živi i veliki broj drugih nacija. Svaki od naroda koji nastanjuje ovu pokrajinu uticao je na njenu gastronomsku ponudu obogativši je, te se Vojvodina može pohvaliti sa brojnim đakonijama.Duga tradicija ukusa u ovom kraju pod uticajem madjarske narodne kuhinje.

Godinama unazad, gastronomske manifestacije  predstavljaju važan segment njenog turizma. Tokom čitave godine, u naseljima Bačke održavaju se gastronomske manifestacije koje privlače veliki broj kako domaćih tako i inostranih posetilaca.

O tome, naša sagovornica, gospođica Sabo Pos Kinga kaže:

-Želeli smo da salaš bude zatvorenog tipa, bez ikakave kafane ili ugostiteljskog dela, da bude mirno, tiho mesto na kojem će gosti moći da osete onaj etnoambijent, kako je nekada bilo. Mi ćemo se i sadržajno bitno udaljiti od drugih salaša. Planiramo da u našu ponudu uvedemo pravljenje slatko-slane zimnice, kompota, pekmeza i sve to iz voća i povrća iz naše bašte i od naših voćaka. I to smo zamislili ne samo kao pružanje usluga prostora i sirovina, već i kao „Školu pravljenja zimnice“, u koju će dolaziti stručnjaci, kuvari, koji će obučavati zainteresovane da pripremaju zimnicu prema različitim receptima. Kruna toga biće izdavanje „salaške brošure“, svojevrsne abecede pripreme zimnice, na razne načine i prema različitim tradicijama.

Naš salaš pruža mogućnost da se na njemu obavljaju tradicionalni svinokolji, čerupanje gusaka, sve ono što je nekada činilo sastavni deo života na salašu. Neke životinje su već prisutne: patke, ćurke, koke, ovce, a naši gosti, koji će na salašu boraviti, imaće prilike da probaju specijalitete posebno pripremljene od naših životinja.

You May Also Like

More From Author