SVINJOKOLJ, TRADICIJA KOJA SE ČUVA

Tradicija svinjokolja krajem januara zadržala se u BAČKOTOPOLSKOM kraju. Bez pršute, slanine, čvaraka, kobasica nezamisliva je zimska trpeza, posebno u selima. jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom u opštini , koju tradicionalno organizuje lokalno udruženje poljoprivrednika uz podršku Opštine , održana je minulog vikenda. Cilj ove manifestacije pored prikaza tradicionalnog načina obrade svinjskog mesa je i okupljanje i druženje meštana, kao i degustacija njihovih domaćih proizvoda istakao je predsednik opštine Adrijan Satmari.

U dobrom raspoloženju zagrejani uz kuvanu rakiju i prigodnu muziku uživajući u ukusima karakterističnim za Bačku Topolui ove godine ispoštovana je duga tradicija svinjikolja na bačkotopolskom vašarištu. Dolazak hladnijih dana u Bačkoj označavaju završetak pojloprivrednih radova, ali i početak sezone svinjokolja, odnosno tradicionalnog pripremanja, a potom i sušenja mesa za zimu.

Bila je to ovogodišnja, u nizu, manifestacija ove vrste , organizovana u Bačkoj Topoli zbog, kako kažu sami organizatori, očuvanja tradicije, jer ovdašnja sela polako sve manje rade nekad u svakoj kući prisutne svinjokolje, a sa njima i običajie koje ih prate.

– Danas se meso za preradu većinom nosi u klanice i sve manji broj ljudi obavlja svinjokolju kod kuće onako kako se to nekada radilo. Mnogi uopšte više i ne kolju jer je i meso preskupo. Zbog toga smo se danas okupili da prikažemo jedan tradicionalni bačkotopolski svinjokolj kako taj naš običaj ne bi otišao u zaborav.  Pravimo kobasice, čvarke, krvavice, uz roštiljanje mesa. Upravo obrađujemo i odvajamo čisto meso za kobasice. Recepte uglavnom imamo svi iste iako možda postoje i neke sitne razlike.  Imamo puno prijatelja i onda jedni drugima pomažemo i to napravimo. Svaki od tih poslova je podjednako težak, ali izdvojio bih sečenje masti kao najdosadniji posao koji svi izbegavaju. – veli Bela Šiška

Svinjokolja započinje rano, u osvit zore, rakijicom i kafom. Muški su zaposleni oko samoga klanja, šurenja, rezanja slanine za čvarke, mljevenja mesa za kobasicekulen. Istovremeno, ako je po starinski, žene peru i šlajmuju crijeva, pomažu oko drugih poslova, za doručak prave džigerice s bijelim lukom, ali tek nakon što je meso testirano na trihinelu. 

Nakon doručka, vraća se poslovima oko obrade mesa, topljenja čvaraka, kuhanja obarina, punjenja kulena i kobasica, salamurenja šunki, slanine

You May Also Like

More From Author