BAČKA TOPOLA DANAS/ VELIKI MAJSTORI KULINARSTVA, ZA OKRUGLIM STOLOM, NA KINGA SALAŠU I FESTIVALU OVČARSTVA

KINGA SALAŠ na domak Bačke Topole je jedinstveno mesto da uživaće u domaćoj hrani i piću uz autentični ambijent salaša i lokalnu muziku vojvođanske ravnice. Salaš KINGA je prepoznatljiv i već godinama afirmisan po ovako koncipiranom načinu svoje kuhinje i društvenog života.Uz perkelt se pripremao i sač, kuvala se piletina, pasulj i pripremao roštilj. Stručni žiri ocenjivao je i 18 uzoraka rakije, 12 vrednih gostiju na ocenu je dalo uzorke tradicionalnih peciva, a nagrade su bile pripremljene i za štandove

Osnovna ideja organizacije svojevrsnog festivala hrane, je afirmacija vrednosti kao idealapripreme hrane u ovom kraju, a sa ciljem da to bude nadahnuće budućim generacijama. Omiljeni festival svih ljubitelja hrane ponudio je posetiocima raznovrsne kombinacije ukusa, tradicionalne kombinacije, a najveću pažnju još jednom su privukle čuvenog ovčijeg gulaša, ali i tradicionalni proizvodi koji su razgrabljeni pre samog kraja festivala. Fuzija domaćih kuhinja, izazvala je ogromno interesovanje posetilaca, a sam plato Kinga salaša,pretvorena je u zonu za opuštanje u srcu Bačke.

Pored nestvarne prirode, Vojvodina se oduvek isticala po ukusnim jelima koji žitelji naše ravnice pripremaju sa mnogo ljubavi! Činjenica je da su gastronomske manifestacije u Vojvodini, jedne od najposećenijih jer privlače gurmane iz svih krajeva! Lokalna samouprava, kako je to bila praksa i do sada,nastaviti sa finansijskom podrškom za realizaciju manifestacija koje promocišu našu lokalnu zajednicu.– kaže predsednik opštine Adrijan Satmari.

Godinama unazad, gastronomske manifestacije  predstavljaju važan segment vojvodjanskog turizma. Tokom čitave godine, u naseljima Bačke održavaju se gastronomske manifestacije koje privlače veliki broj kako domaćih tako i inostranih posetilaca.

Naš salaš pruža mogućnost da se na njemu obavljaju tradicionalni svinokolji, čerupanje gusaka, sve ono što je nekada činilo sastavni deo života na salašu. Neke životinje su već prisutne: patke, ćurke, koke, ovce, a naši gosti, koji će na salašu boraviti, imaće prilike da probaju specijalitete posebno pripremljene od naših životinja. Centralna manifestacijaje takmičenje u kuvanju ovčijeg perketla i sa razlogom privlači veliki broj takmičara. Ove godine stigli su gosti iz Kragujevca koji su prvi put bili na ovoj manifestaciji kao i ekipa iz Boljevca koja je predstavila i turističke destinacije tog kraja.- kaže glavni organizator, Sabo Pos Ferenc.

You May Also Like

More From Author