NEVREME PROTUTNJALO BAČKOM TOPOLOM

Najjači intenzitet olujapraćen munjama i grmljavinom, ove subote, zahvatio je bačkotopolsku opštinu. Zabeleženo oko 1000 munja manjeg i većeg inteziteta. Inače, ovi sistemi premeštaju se u zapadnoj visinskoj struji ka istoku, pa bi kasnije tokom večeri i juttra mogli da donesu pljuskove sa grmljavinom i delovima centralne Vojvodine

 U toku noći, nevreme u nekim delovima Vojvodine dovelo je do problema u snabdevanju električnom energijom, a Vatrogasno spasilačke jedinice intervenisale su u uklanjanju oborenih stabala.

Na teritoriji opštine Bačka Topola, ekipe Elektrodistribucije intervenisale su na otklanjanju kvarova na električnoj mreži. Većina kvarova je otklonjena, sporadičnih kvarova ima na niskonaponskoj mreži, saopštilo je ovo preduzeće.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na opasnost od vremenskih nepogoda na teritoriji celog severnobačkog okruga.

U saopštenju RHMZ se navodi da će pljuskovi i grmljavina bitit intenzivniji u severnom i istočnom delu Vojvodine, gde se očekuje mnogo jači intenzitet pljuskova i veća količina padavina po kvadratnom metru, dok će u ostalim krajevima pljuskovi i grmljavina biti slabijeg intenziteta.

Meterolozi amateri zabeležili su za nepun čas jedinstven fenomen od oko 1000 munja nad Severnom Bačkom. Evo i upozorenja kako postupati kada vas iznenada zadesi nevreme /

Ako nas nevreme zatekne daleko od zgrada, nipošto ne bi trebalo da se sklanjamo ispod drveća. Zapaženo je da grom najčešće pogađa najstarije hrastove i vitke jablanove, zatim kruške, brestove, jasene i bagremove. Kada grom udari u zemlju, elektricitet se razgranava i delimično razilazi po površini zemlje. Ako u blizini ima mnogo drveća pa ne možemo brzo da se udaljimo iz tog područja, onda treba izabrati mesto na sredini između dva drveta koja su međusobno udaljena 15-20 metara. U tom slučaju ne treba leći na zemlju, već čučnuti. Tada će nam glava biti dovoljno nisko, a površina kontakta sa zemljom biće najmanja. Pri smanjivanju površine dodira snižava se najveća moguća razlika električnog potencijala između glave i nogu koja u ležećem položaju može da bude smrtonosna. Kada se nalazimo blizu usamljenog drveta, treba isto tako čučnuti i to na ono mesto koje se nalazi otprilike na sredini linije koja spaja podnožje drveta i neku tačku na krugu koji dobijamo kada povučemo liniju od vrha drveta do tla pod uglom od 45 stepeni, tj. na sredini poluprečnika tog kruga.

Takođe se ne treba zaustavljati na otvorenom ili uzvišenom mestu. Bolje je skloniti se u neko udubljenje na padini brda (ako ono postoji) – u neku jarugu ili jarak, dok ne prođe nepogoda. Ne treba se sklanjati pored golih zidova i ruševina, pored jezerskih i rečnih obala

You May Also Like

More From Author