НОВАЦ ЗА МЛАДЕ БРАЧНЕ ПАРОВЕ – КУЋА НА СЕЛУ

„Без развијеног и богатог села, без села у коме ће млади људи да одрастају, да раде и привређују – нема будућности, не само у Војводини, него и у целој земљи“, рекао је председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић обраћајући се младим брачним паровима који су добили средства за куповину сеоских кућа са окућницом.

У другом конкурсном кругу за куповину кућа на селу, 74 млада брачна и ванбрачна пара из Војводине, којима су данас у Покрајинској влади уручени уговори, добила су кров над главом. За ту намену из покрајинског буџета издвојено је 68 милиона динара.

Покрајинска влада је у протеклом периоду креирала бројне мере намењене ревитализацији војвођанских села. Једна од најзапаженијих активности управо је додела средстава младим брачним паровима за куповину сеоских кућа са окућницом, са циљем како трајног решавања стамбеног питања младих људи, тако и подмлађивања села и доласка младих стручњака у сеоске средине. У мају 2015, након првог конкурса у укупном износу од 40 милиона динара, свој дом на селу стекле су 42 породице, а вртићи и сеоске школе у Војводини постале су богатије за скоро стотину деце.

„У нашем друштву влада убеђење како је живот у граду идеалан, а да је живот у селу мање квалитетан. Свако, ко је одрастао у селу, зна да не постоји безбрижније, безбедније и здравије одрастање од одрастања у селу“, рекао је покрајински премијер др Бојан Пајтић. Он је додао да су годинама уназад, у више стотина војвођанских села, изграђене канализационе, водоводне и путне мреже, што је омогућило да је данас живот на селу много бољи, те да је то прави амбијент у коме родитељ пожели да негује своје дете.

„Задовољство је када видимо да је резултат овог програма што ће у војвођанским селима бити три стотине становника више, од којих су око 150 деца“, истакао је председник Пајтић и додао да је то велики импулс за развој села, те да ће Покрајинска влада наставити са реализацијом овог програма све док буде заинтересованих младих парова.

Председник Пајтић је још додао да је једна од важних предности овог програма и то што ће поред крова над главом, ови млади људи добити и „хлеб у руке“, јер уз кућу имају окућницу где могу да се баве органском пољопривредном производњом.

Пајтић је изразио наду да ће овај програм бити пример другима у земљи да спроводе мере које евидентно доприносе побољшању живота у Србији.

Потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин нагласио је да Покрајинска влада кроз овај програм жели да постигне три циља.

„Желимо да покажемо да војвођанско село јесте наша предност, а не хендикеп, како се то углавном може чути. Празне куће и окућнице у нашим селима треба да искористимо на добробит грађана, а ми то кроз овај програм управо и чинимо“, рекао је потпредседник Васин и додао да овај програм, великом броји младих грађана из Војводине, може да пружи бољи живот.

„С друге стране, показали смо и да није тачно да нико неће да живи у селу, да није тачно да млади људи као свој главни циљ постављају живот у граду. Ови млади људи су показали да је велики број оних који своју будућност и егзистенцију виде на управо у селу“, рекао је потпредседник Васин и додао да је у оба конкурсна круга интересовање младих за овај програм било изузетно велико, те да још око шест стотина малих парова било заинтересовано за куповину кућа у селу, што, како је навео, Покрајинску владу обавезује да настави са програмом.

„Чињеница да данас људи исказују жељу да се врате и живе у селу, јесте завршна фаза многих пројеката Покрајинске владе којима смо унапређивали војвођанско село“ , рекао је потпредседник Васин и нагласио да је протеклих година у војвођанским селима изграђено и реновирано на десетине школских и спортских хала, домова здравља и културе, образовних установа и друго, чиме су створени услови за квалитетнији живот.

Весна Шијачки, директорка Завода за равноправност полова, истакла је да данашња активност носи неколико важних животних порука. Једна од најважнијих, из перспективе родних политика, јесте економско оснаживање жена, јер су жене имале прилику да равноправно и заједно са својим партнерима учествују на конкурсу, те да ће бити сувласнице купљених кућа. Такође, овим младим људима биће пружена и могућност да похађају обуку за органску пољопривредну производњу, те да у својим баштама гаје безбедно воће и поврће за своје потреба, али и за тржиште, ако то буду желели.

Након доделе уговора младим брачним паровима, испред зграде Покрајинске владе одржана је хумана акција – изложба паса под називом „И ја желим дом“, у сарадњи са Прихватилиштем за псе ЈАЗИП из Врбаса. Двадесет брачних парова, добитника средстава по конкурсу за куће, изјаснило се да жели да удоми пса, тако да су свој дом данас стекли и напуштени пси.

You May Also Like

More From Author

75Comments

Add yours

+ Leave a Comment