UHAPŠENI BAČKOTOPOLČANI, PORESKA UTAJA I PRANJE NOVCA

Estimated read time 2 min read

 Izvor MUP – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, na teritoriji Novog Sada i Bačke Topole, uhapsili su šest osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, tokom 2015. i 2016. godine, na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodina i grada Beograda počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odogovornog lica, poreska utaja i pranje novca.

Zajedničkim radom sa inspektorima Poreske policije, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšeni su odgovorno lice preduzeća «Merkur maks» D.D. (1951), koji se sumnjiči da je organizator kriminalne grupe, odgovorno lice preduzeća «Dilgara VB» V.B. (1986), Ž.B. (1966), D.Đ. (1965), V. L. (1987) i M.I. (1949).

Postoje osnovi sumnje da su članovi organizovane kriminalne grupe, po prethodno postignutom dogovoru o zajedničkom delovanju, od jula 2015. godine do danas, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, pronašli deset privrednih subjekata sa teritorije Republike Srbije, koja su na račune PD „Merkur maks“ doo Novi Sad i „Dilagra-VB“ doo Novi Sad, uplatila 44.938.159,04 dinara, nakon čega su sredstva transferisana na račune fizičkih lica – poljoprivrednih gazdinstava.

Ta fizička lica su, kako se sumnja, prethodno ovlastila osumnjičenog D.D. da može da raspolaže sredstvima po njihovim računima, pa je on, koristeći dato ovlašćenje, sa tih računa podizao novac.

Nakon podizanja novca, članovi organozovane kriminalne grupe zadržavali su za sebe unapred dogovorenu proviziju u iznosu od deset odsto, a ostatak sredstava su vraćali odgovornim licima privrednih društava koja su izvršila uplate i na taj način pribavili za sebe protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.493.815,90 dinara.Uplatioci tako podignutih sredstava su razni privredni subjekti sa teritorije Republike Srbije.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i odgovorna lica PD „Energy tehnika“ doo Novi Sad i PD „Šou bizz“ doo Novi Sad protiv kojih će krivična prijava biti podneta u redovnom postupku.

You May Also Like

More From Author

27Comments

Add yours

+ Leave a Comment