PULAI DOBITNIK NAGRADE “PETER NADJAPATI KUKAC”- IZLOŽBA U DOMU KULTURE

Estimated read time 2 min read

Članovi ocenjivačke komisije Olga Kovačev Ninkov, Atila Černik i Eva Naraj su doneli odluku o pobedniku, Nagrade “Peter Nađapati Kukac” jer su ih njegova dela uverila, da klasičan materijal i vuna daju mnoštvo novi mogućnosti. Tradicionalna je to nagrada , koja se dodeljuje u Bačkoj Topoli.

– Nema nas mnogo koji se bavimo ovi m  vidom umetnosti. Tehnika kojom se ja bavim iziskuje mnogo fizičkog rada. Potrebne su podloge velikih radnih površina, ima dosta savijanja, peglanja, valjanja, vuna se utkiva jedna u drugu. Ovo što ja radim je modrna tapiserija, priča Pulai i dodaje:
Radi se termičkim šokom toplo hladno, koristi se dosta alata, domaći sapun. Dosta komplikovano i zbog toga verovatno ima nas relativno malo koji se bavimo ovim vidom umetosti, 
kazao je za  Arpad Pulai.

Za njega se vezuje osnivanje udruženja za negovanje tradicije Čunak iz Srbobrana, koje je za svoj cilj postavilo očuvanje tradicionalnih tehnika tekstila. Predavao je u srednjoj školi za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu, te je 2015. godine postao stručni saradnik na Fakultetu primenjenih umetnosti na katedri za tekstil. Učestvovao je na brojnim umetničkim projektima u zemlji i inostranstvu.

Nagrada “Peter Nađapati Kukac” će mu biti predata 15. septembra u okviru Dana Bačke Topole, kada će u izložbenoj sali Doma kulture biti upliličena i izložba njegovih radova.

You May Also Like

More From Author