FESTIVAL SARME 3. NOVEMBRA U BAČKOJ TOPOLI

Estimated read time 3 min read

Čuvena, sad veći tradicionalna Sarmijada u Bakačkoj Topoli, održava se šesti put – 3. novembra. Sarmijada je od pre dve godine i međunarodnog karaktera. Pored takmičenja u kuvanju sarme, posetioci mogu da uživaju i u vašaru rukotvorina, radionicama i posebnim sadržajima  za decu, muzičkom programu, takmičenju u rendanju kupusa.

Miris sarme, omiljenog jela naše kuhinje, širiće  se prvog novembarskog vikenda vikenda dužVašarišta Bačke Topole.

Nezaobilazni sastojci sarme,  su mleveno meso, pirinač, mlevena paprika, so, biber i po volji još po koji začin. E, kad se sve to sjedini, zamota u list kiselog kupusa, pa se složi u lonac i poređa po koji komad suvog mesa ili slanine i skuva – dobijemo čuvenu srpsku sarmu sa bačkotopolske sarmijade.

A kada je sarma skuvana i kad se posluži to je većinu ljudi svečani trenutak – „prste da poližeš“. Zato je i glavno jelo na svim slavljima i slavama.

“Očekujemo da ove godine bude još veći odziv, kako takmičara, tako i posetilaca, kojih je, prema grubim procenama, lane bilo oko tri hiljade – kaže Hube Telđeši, aktivista Udruženja „Origo“.

Zahvaljujući logističkoj podršci restorana „Terakota“ iz Bačke Topole, na drugom bečejskom Festivalu gastronomije promocija „Sarmijade“ je bila više nego uspešna. Prepoznatljiv specijalitet iz tri velike grnčarske posude je „planuo” i, naravno, oduševio degustatore.

– Naša „Sarmijada“ ima tri takmičarske kategorije. Priprema se klasična sarma u kiselom kupusu, zatim neobična sarma, koja se uvija u list blitve, vinove loze, zelja, raštana, spanaća… i posebna vegetarijanska sarma – dodaje Huba Telđeši. – „Sarmijadu” prate prezentacije raznih gastro- proizvoda, potom vašar rukotvorina, programi za decu i muzički program. Zahvalni smo što naša lokalna samouprava ima razumevanje za naš projekat i od početka su nam pokrovitelji.

Pored takmičenja u kuvanju sarme, posetioci mogu da uživaju i u sledećim sadržajima: vašar rukotvorina, radionice i posebni sadržaji za decu, muzički program, takmičenje u rendanju kupusa.
Mogu da se prijave ekipe koje imaju 5-10 članova, a kotizacija je 2500 dinara po ekipi. Kotizacija sadrži 2,5 kg mlevenog mesa, ogrev i hleb, a ostale sastojke obezbeđuju ekipe (kiseli kupus, ili nešto drugo (spanać, list vinove loze, itd), začini, kotlić, pribor, garnitura za sedenje i ostale potrepštine).
U svakoj ekipi treba da postoji JEDAN glavni kuvar, ostali su pomoćnici.

You May Also Like

More From Author