ISELJAVANJEM IZ BAČKE TOPOLE DO VIŠKA RADNIH MESTA- TRENUTNO SLOBODNIH 350 RADNIH MESTA

Estimated read time 4 min read

Nedavni sajam zapošljavanja u Bačkoj Topoli pokazao je “sliku” koju je malo ko očekivao.I to treću godinu za redom. Više od 40 poslodavaca na Sajmu zapošljavanja, ponudilo je oko 600 radnih mesta, ali je predato svega 250 biografija zainteresovanih da dobiju posao. Tako da do današnjeg dana, ostaje otvoreno, oko, 350 radnih mesta.

U ponudi su poslovi za radnike u oblasti mašinstva i obrade metala, topioničari, livci, oštrači, bravari, zavarivači, metalostrugari, mašinski tehničari, tehničari na održavanju mašina, tehničari kvaliteta, inženjeri mašinstva, operateri na CNC mašinama i tehnički crtači.
Potrebni su i radnici u proizvodnji plastike, guma, korpica za trgovine, mesari, trgovci, agenti osiguranja, ekonomisti.
Dobri poznavaoci prilika u ovoj oblasti objašnjavaju da je razlog u velikom odlivu stanovništva u zemlje Evropske Unije, gde se višestruko više zaradjuje na istim poslovima . Put u evropske zemlje je olakšan zahvaljujući tome što veliki broj bačkotopolčana ima dvojno državljanstvo i status državljanina EU pa  barijere za dobijanje posla u Evropi gotovo ne postoje.

“Sajmovi zapošljavanja su dobra prilika da na jednom mestu poslodavci mogu da obave razgovor sa više nezaposlenih lica, a nezaposlena lica da na jedan manje formalan način ostvare kontakt sa poslodavcima i dobiju posao. Sajmovi zapošljavanja su samo jedna od mera aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, sve u cilju smanjenja broja nezaposlenih”, ali šta vredi kada zainteresovanih nema u dovojnom broju.

Odlazak mlade stručne radne snage smanjuje sposobnost opštine da se razvije. Utoliko više ukoliko se ne preduzimaju odgovarajuće mere koje će doprineti jačanju kapaciteta  za zadržavanje talenata i kapaciteta za privlačenje talenata iz inostranstva, pre svega iz najbliže dijaspore. U slučaju  Bačke Topole, ovi kapaciteti su tako skromni da se na kraći rok ne očekuje bitno smanjenje emigracionih sklonosti.

Kada se završi školovanje i kada mladi pokušaju da uđu na tržište rada, već je to izuzetan problem, a kamoli osamostaliti se i imati neku dovoljnu stabilnost, ne samo finansijsku nego i psihološku stabilnost da se osete dovoljno spremnim za zasnivanje porodice a to je svuda označeno kao glavni okidač izmedju ostati ili otići.

Na taj korak sve teže se odlučuju i mladi koji su zaposleni. Posebno oni koji rade na određeno vreme i koji nemaju šansu za podizanje stambenog kredita. Zato ne čudi što mladi napuštaju Bačku Topolu.

Kako da se stvore bolji uslovi za život mladih u Srbiji, nadležni kažu da imaju plan. Ističu da je usvojena desetogodišnja Nacionalna strategija za mlade.

“U toj Strategiji je predviđeno da se pomogne mladim ljudima u rešavanju i stambenih pitanja, u smislu da država vidi način kako bi mogla da subvencioniše stanovanje mladih bračnih parova. Što se tiče primene stambenih kredita, to će zavisiti naravno od onoga što će Vlada doneti, ali mi se nadamo da, pošto je akcioni plan za sprovođenje Strategije donet do 2018. godine, da će se u međuvremenu doneti te mere”, ističe Snežana Klašlja, pomoćnik ministra za sport i omladinu.

“Očekuje se da 2041. godine po nekoj srednjoj varijanti broj stanovnika u Srbiji bude oko 6,8 miliona, u tom periodu možemo očekivati da svaki stanovnik Srbije bude stariji od 65 godina”, navodi Lidija Đorđević iz Republičkog zaboda za statistiku.

Statistika godinama upozorava, a dosadašnja rešenja očigledno ne pomažu dovoljno. Umesto njih često se može čuti da mladi odbijaju posao i da treba više da se angažuju. Iako i takvi primeri postoje, to svakako nije razlog da se ne stvore uslovi za one koji žele da rade i stvore porodicu.

You May Also Like

More From Author