SNEŽNA BUNDA ŠTITI PŠENICU I JEČAM

Estimated read time 2 min read

Sneg je dobrodošao svim ozimim kulturama, jer će zaštititi useve od izuzetno niskih temperatura i dobro bi bilo da je došao dvadesetak dana ranije, izjavio je danas inženjer Radomir Šuša na savetoanju poljoprivrednika koji je organizovala  Poljoprivredna stručna slušba Bačke Topole.

Na području delovanja PSS Bačka Topola pšenica je jesenas posejana na oko 15.000 hektara od kojih je semenska na 981 hektar. Pod ječmom je oko 3000 hektara od kojih semenski zauzima 332, a površine pod uljanom repicom su u porastu i sada ova kultura zauzima oko 4.500 hektara

U ovom trenutku postoji određena bojazan za našu pšenicu, ali onaj deo, koji nije posejan u optimalnom roku. Nekako je u prirodi naših proizvođača da kasne sa setvom, nekada objektivno, nekada ne i dobar deo setve je ove godine završen van optimalnog roka, čak nešto i početkom decembra meseca i tu postoje određene opasnosti da će biti gubitaka – rekao je Šuša i objasnio  da zbog suše koja je vladala tokom setve usevi su nikli neujednačeno te da su im snežne padavine  dobra zaštita, koje će popraviti i stanje vlage u zemljištu.

– Ne može se precizno govoriti o kakvim gubicima možemo pričati dok ne izađemo iz zime, ali je realno očekivati da će na  parcelama sa okasnelom setvom  prinosi biti nešto manji, nego da je posejano u optimalnom roku – smatra Šuša

On kaže da su ratari koji brinu, pre snežnog pokrivača zaštitili useve od glodara, jer podseća da je bio napad glodara zbog niskih temperatura i nedostatka druge hrane za njih.

 

You May Also Like

More From Author