POSLE VIŠE OD DECENIJE GRADNJE, HAPŠENJA, I BRDA DODATNIH PARA, PRIVODI SE KRAJU GRADNJA DOMA UČENIKA

UBRZANO SE RADI NA ZAVRŠETKU DOMA UČENIKA

Od naredne školske godine , sada je već izvesno, bačkotopolski, Dom učenika, primiće 107 učenika, zahvaljujući interventnim sredstvimaPokrajinske vlade od 25 i dodatnih 50 miliona dinara iz budžeta opštine Bačka Topola. U skladu sa principom podsticanja preduzetništva i ukupnog razvoja privrede u AP Vojvodini i velikog interesovanja, Pokrajinska vlada izdvojila je dodatnih 25 miliona dinara za subvencionisanje troškova nabavke repromaterijala s cilјem unapređivanja poslovnog procesa i delatnosti.

Podsetimo, gradnja je počela 2008 godine, ubrzo zaustavljena zbog potrošenog novca pa nastavljena nakon više od deset godina.
Dom učenika u Bačkoj Topoli smešten je uz Poljoprivrednu školu. Prema planovima po okončanju radova moglo bi da useli učenike, koji bi na taj način rešili probleme sa putovanjem.
Zbog doma učenika u škole u Bačkoj Topoli upisivalo bi se više dece, kaže za javnost, Tibor Tot, direktor Poljoprivredne škole i dodaje: „Ne bi to bila pomoć samo našoj školi, već i za još dve škole u opštini, za Gimnaziju i Tehničku školu, jer ukoliko bi se ostvarilo ovo ulaganje i otvorio dom učenika, onda bi se više dece javljalo na upis što bi podstaklo i razvoj smerova”.

Da se podsetimo istorije ovog svojevrsnog “Skadra na Bojani”.

MUP je, pre izvesnog vremena saopštio,  da je subotička policija uhapsila bivšeg predsednikaopštine Bačka Topola A.B. i još dve osobe zbog osnova sumnje da su pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja oštetili za 40 miliona dinara. Oni su osumnjičeni da su od 2008. do 2012. godine potpisivali i overavali dokumenta sa neistinitim sadržajem u kojima je navedeno da je građevinsko preduzeće „Kovačević“ ugradilo materijal i izvelo radove na rekonstrukciji Doma učenika Bačka Topola, koji u stvarnosti nisu izvedeni.Prema poslednjim informacijama postupak je još uvek u toku.

Što radovi bliže kraju, cena veća

Poslednja politička koalicija, pre svega Srpska napredna stranka i Savez vojvodjanskih Madjara, odvažili su se da prekinu ovu gradjevinsku agoniju, koju su aktuelizovale bivše demokrate i deo smenjene strukture VMS-a i da privedu kraju ovu investiciju, preko potrebnu opštini u kojoj nastavu pohadja preko 1200 srednjoškolaca od kojih su 600 putnici. Samo u poljoprivrednoj školi su učenici koji putuju iz Temerina, Bečeja, Kupusine, Utrina, Kule, Subotice…..

Prve računice su pokazivale da je završen objekat trebao da košta 5o miliona dinara. Stručnjaci kažu da već danas košta oko 200 a tu je dodatni novac potreban za opremanje.U opštini računaju da bi za opremu mogli učestvovati na domaćim i medjunarodnim konkursima i na taj način obezbediti deo potrebnog novca.

You May Also Like

More From Author