ŠUT KARTA ZA SPS U BAČKOJ TOPOLI

U Bačkoj Topoli u vladajuću koaliciju, pored Saveza vojvodjanskih Madjara i Srpske napredne stranke, nisu ušli socijalisti, a kako je saopšteno iz Vlade Srbije, SPS će se ponovo naći u koaliciji sa naprednjacima na republičkom nivou, šta više predsednik socijalista Ivica Dačić biće predsednik Skupštine Srbije. Ove činjenice praktično govore da su se bačkotopolski socijalisti našli u „neobranom groždju“ sa svoja dva odbornika, koliko su “osvojili” zajedno sa Jedinstvenom Srbijom. Njihova partija i predsednik su u koaliciji sa SNS-om dok su u Bačkoj Topoli, postali opozicija. Sled je to iz minulog četvorogodišnjeg mandata,lokalne Skupštine opštine, kada su socijalisti imali nešto više odbornika, koji su glasali , gotovo po pravilu, opoziciono. Poslednji put u lokalnu vlast su ušli pre osam godina.

Nova situacija sa obelodanjenim ulaskom SPS-a u republičku koaliciju mogla bi sada socijaliste dovesti u situaciju da, ako se zna da su sve partije centralizovane iz sedišta odnosno Beograda, moraju da sačekaju uputstvo o ponašanju i nastupu . To bi u praksi značilo da ako iz Beograda stigne signal koji glasi : „blaga kitika i temeljna podrška“, SPS bi morao da skrati retoriku i vrati  se nastupu i delovanju sa mirnih pozicija i konstruktivnog podizanja ruku, za predloge vladajuće strukture. dakle malo drugačije nego u prethodnom mandatu. Posebno zato jer je ova partija uz ispomoć Jedinstvene Srbije i prijateljske im manjinske stranke, jedva pokupila potpise, za učešće na izborima. Da nemaju reprezentativan “skor” potvrdjuje i činjenica da sa dva odbornika, ne mogu formirati odborničku grupu, koja bi im mogla omogućiti reprezentativniji nastup na sednicama Skupštine opštine.Tu mogućnost su socijalisti izgubili kada je , odbornik, Srpske rdikalne stranke odlučio da deluje u okviru odborničke grupe SNS-a, i na taj način onemogućio i teoretsku mogućnost da sa njime, eventualno, naprave dogovor i ispune bonus.

Dobro obavešteni izvori ukazuju da su socijalisti već sebe videli u vlasti.Čak se kalkulisalo, da bi ih, trebalo sledovati jedno mesto u opštinskom veću i jedno u Skupštini opštine, pored nekoliko savetničkih. Pošto su ta mesta, već podeljena , to bi značilo da se partije na vlasti, odreknu svojih ljudi, kojima su već pripale te fotelje.

KKompletno zamešateljstvo oko vlasti , čini se , najbolje je objasnila Slavica Djukič Dejanović, rečima”

“Svi mi koji smo u političkom životu moramo biti spremni na to da budemo i na jednoj i drugoj strani. Mi smo bili i opozicija, a i podržavali smo vladu, a bili smo i vlast (…) Da li će SPS biti u vlasti ili opoziciji odlučiće oni koji donose odluke”

You May Also Like

More From Author