UBRZAN ZAVRŠETAK RADOVA NA PREČISTAČU OTPADNIH VODA, NAJVEĆA INVESTICIJA MINULIH DECENIJA

Kao što je bilo i obećano ove godine je počeo sa radom prečistač u Bačkoj Topoli, 30. novembra. Predsednik SO Bačka Topola, Saša Srdić objašnjava da kada se govori o zaštiti životne sredine jedna od najvećih investicija u poslednjih nekoliko godina, ako ne i decenija, je upravo izgradnja prečistača.Kao što je bilo i obećano ove godine je počeo sa radom . Naglašava da je opština Bačka Topola shvatila značaj zaštite životne sredine i stavila ovu oblast kao jedan od svojih prioriteta.

Za narednu godinu je u planu nastavak izgradnje kanalizacione mreže u Bačkoj Topoli.

Kraj izgradnje centralnih prečistača otpadnih voda i magistralnog kolektora, je prvi korak u zaštiti reke Krivaje i životne sredine u opštinama, Bačka Topola i Mali Idjoš. Rešenje celokupnog problema još uvek je daleko, ali uliva nadu što je voda, koja ističe iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sada bezbojna i bez mirisa.- rekao je predsednik Skupštine opštine Saša Srdić.

U postrojenju za prečišćavanje za sada je u funkciji samo jedan SBR reaktor, ali uskoro će proraditi još jedan bazen u kojem će se dnevno prečišćavati 1400 kubika otpadnih voda opštine.Za izgradnju poslednja 2 kilometra deonica glavnog kolektora je utrošeno oko 53 miliona dinara, a za prečistač 626 miliona dinara. Oba projekta najvećim delom su finansirana sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, a manjim delom iz opštinskog budžeta.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli još ne radi punim kapacitetom, jer je projektovano i izgrađeno da može prečišćavati otpadne vode cele Bačke Topole, pa čak i s vremena na vreme otpadne vode Bajše i Zobnatice.

Milorad Isić, rukovodilac nadzornog tela: “Celo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda uključuje u sebe mesto za sakupljanje otpadnih voda, deo za mehaničku obradu vode i biološki tretman, kao i obradu mulja. Ovo su tehnološke jedinice koje ovde funkcionišu.”

Srdić je istakao da će narednih godina biti nastavljeni radovi na kolektoru i kanalizacionoj mreži, kao i da će reka Krivaja biti zaštićena i očišćena.

Reč je o jednom od projekata, za koje je Pokrajinska vlada, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojila više od 600 miliona dinara, saopštio je za BT PUBLIC NEWS Srdić i dodao da je ovaj veliki posao započet pre dve godine zajedno sa lokalnim samoupravama te da je dogovoreno da se obave razgovori sa kompanijama koje posluju u tim opštinama, kako bi se podstakle da izgrade pretprečistače, koji je “Perutnina” već započela a puštanje u rad se očekuje na proleće iduće godine.Međutim, industrijsko zagađenje i dalje ozbiljno narušava reku Krivaju. Sada su u toku pregovori za pomoć fabrici „Žibel” u daljem postupku za prečišćavanje otpadnih voda.

Pored sredstava koja je izdvojila Pokrajinska vlada, sredstva je opredelila i opština Bačka Topola u iznosu od oko 100 miliona dinara. U prvoj fazi realizacije projekta planirano je da se priključe žitelji Bačke Topole koji imaju izgrađenu kanalizacionu mrežu, a u drugoj fazi u planu su naselja Bajša i Zobnatica.

Srdić je kazao, da je ova investicija znatno doprinela, smanjenju zagađenosti reke Krivaje i vraćanju života u nju, istakavši da će uporedo s tim biti nastavljeni i radovi na proširenju kanalizacione mreže koja će biti povezana sa prečistačem.

Saša Srdić- predsednik Skupštine opštine Bačka Topola- 2Bačka Topola više nikada neće biti samo usputna stanica između Novog Sada i Subotice jer je lokalna samouprava u saradnji sa pokrajinskom vladom, to pokazala u protekle četiri godine“

U toku ove godine završen je i deo kolektora od naselja Bačka Topola do PPOV, projekat vredan oko 40 miliona dinara. Za narednu godinu je u planu nastavak izgradnje kanalizacione mreže u Bačkoj Topoli koja je trenutno pokrivena oko 30%, i u skladu s tim u toku je izrada projektno tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže koja će pokriti celo naselja. Opština Bačka Topola je shvatila značaj zaštite životne sredine i stavila ovu oblast kao jedan od svojih prioriteta o čemu najbolje govori gore navedena veličina investicija u ovu oblast, rekao je Saša Srdić, predsednik SO Bačka Topola.

Objasnio je da ovaj projekat dokazuje da se sve što se dogovori sa Pokrajinskom vladom – i realizuje. Prema njegovim rečima, izgradnjom centralnog prečistača otpadnih voda biće stvoreni uslovi za rad privrednika i poboljšanje života svih meštana.

You May Also Like

More From Author