VLADA MADJARSKE I BUDŽET OPŠTINE REŠENI DA OBNOVE STARI HOTEL

Timea Čipe, direktorica Doma kulture Bačka Topola

“Agilnošću lokalne samouprave uz veliku pomoć Vlade Mađarske obezbeđeno je 440 miliona dinara za obnovu hotela.Kako je najavljeno, Vlada naših severnih suseda u obnovu hotela uložiće 1,03 milijarde forinti (oko 330 miliona dinara), dok će ostatak biti finansiran iz budžeta opštine”– kaže Timea Čipe, direktorica Doma kulture u Bačkoj Topoli.

POSLE kompletne obnove Bačka Topola će dobiti likovni, kulturni i administrativni centar. U objektu u samom srcu grada biće i učenički dom sa 59 mesta, velika sala za sastanke i kompletna opštinska uprava.

Da se podsetimo, kostur bivšeg hotela,”Panonija“, vlasništvo, UTD „Vojvodina“u centru Bačke Topole, čija dogradnja je započeta i obustavljena nakon neuspele privatizacije pre nekoliko godina, površine je 3.924 metra kvadratna, a na parceli od 1.940 metara kvadratnih je i 122 kvadratna metra pomoćnih prstorija, godinu dana unazad, počeo je menjati izgled.Omogućeno je to vlastima opštine, nakon što je ovaj objekat, voljom vladajuče većine u Skupštini opštine, kupljen na javnoj prodaji, za 12 miliona dinara iz stečaja. Prvo, je porušen četvrti sprat, jer je preduzeće koje je vršilo merenje statike utvrdilo da je ovakav objekat nebezbedan.Potom je zgrada pokrivena i zaštićena od daljeg propadanja.

“U toku su gradjevinski radovi. Sa izvodjačem, konzorcijumom- Stimgradnjom ugovor smo potpisali krajem jula. Radnici su sse pojavili početkom septembra na gradilištu. Po ugovoru gradjevinski radovi će trajati 540 dana. Završetak bi trebalo očekivati 2023. godine.. Potom sledi opremanje objekta.”- veli Timea Čipe.

Direktorka navodi da će to biti multifunkcionalni objekat, administrativni, kulturno umetnički centar. Jedno krilo će biti učenički dom a drugi deo, kancelarije za sve značajnije ustanove od Doma kulture, Turističke organizacije , do velike konfernciske sale i Galerije.

Lokalna samouprava sa svim kancelarijama imaće sedište u rekonstruisanom hotelu navadi, Čipe

Direktorica Doma kulture objašnjava, da od avgusta 2020 ustanova kojom ona rukovodi ima pravo korištenja nad nekretninom , da su nosioci projekta te da je prvi deo para za investiciju stigao udecembru 2020. na račun Doma kulture, u iznosu od 880 miliona forinti i dodatno u januaru 150 miliona forinti što je dinarski 333 miliona dinara.

” Zahvaljujem se mađarskoj vladi, Fondaciji “Betlen Gabor” i Ištvanu Pastoru, predsedniku Skupštine AP Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, Madjarskoom nacionalnom savetu i predsedniku opštine Adrijanu Satmariju, na pomoći i podršci u realizaciji ovog veoma važnog projekta” – kaže Timea Čipe

Kada bude završen, nekadašnji hotel u centru Bačke Topole, dobiće potpuno novi izgled. Zgrada će se izdvojiti po motivima drveta i korišćenju žute i bele boje na budućoj fasadi.

You May Also Like

More From Author