IŠTVAN PASTOR- NAMA JE U INTERESU DA,3 APRILA, U MADJARSKOJ POBEDI “FIDES-KDNP”, DA U SRBIJI PREDSEDNIK BUDE I NADALJE ALEKSANDAR VUČIĆ

Deo posla koji smo dogovorili, moramo da nastavimo

Da li će 3. aprila u Srbiji biti pobeda Aleksandra Vučića i šta očekuje od izbora u Mađarskoj, koji će biti održani istog dana, govorio je za Euronews veče, predsednik SVM Ištvan Pastor, iz koga prenosimo delove interesantne za birače Severne Bačke.

Pastor je rekao da prati izbornu trku u Mađarskoj, jer je “za Srbiju bitno šta će se tamo desiti”. 

“Oko 70.000 vojvođanskih Mađara ima izborno pravo u toj zemlji i bitno je jer je Mađrska pokazala odnos prema pitanju proširenja. Iz toga aspekta nije svejedno šta će se desiti. Sem Fidesa i njegovog partnera, niko od politčkih aktera u odnosu na Srbiju nije dozvolio javnu rečenicu sebi, zato je bitno ko će tamo pobediti”, ocenio je Pastor. Prema pisanju NOVOSTI,predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da vidi sličnosti između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana u tome što sarađuju sa svima, traže tačke dodira, govore glasom razuma i, pre svega, vode računa o interesima svojih država.

Pastor je govorio o novoj ambiciji – očuvanju identiteta Mađara u Vojvodini, šta to konkretno znači i kako ocenjuje položaj ove manjine u Srbiji.

“Uslove za to u Srbiji imamo, Srbija može da se diči veoma visokim funkcionalnim uređenjem odnosa većine i manjine. Taj odnos je ovde uređen zakonima poslednjih 10 godina, zakonska regulativa se dorađuje. Na nama je zadatak da te mogućnosti iskoristimo – gradimo obrazovni, kulturni i informacioni sistem, koji je sada u našoj nadležnosti”, rekao je Pastor.

Pastor je u izjavi za medije na Paliću, nakon susreta sa Vučićem, rekao da SVM želi da ga podrži kao predsedničkog kandidata u izborima za predsednika Republike.

Mislim da je protekli period od pet godina potvrdio tu našu rešenost i da je puno osnova da sa dignutom glavom tu odluku donesemo i da je zastupamo. Rekao sam da sam spreman to učiniti i javno, uključujući i manifestacije vezane za njegovu kampanju. Tokom 13 godina sam se uverio da je, bez obzira na određena mišljenja i govorkanja i svega ostalog, On, pouzdan partner, partner koji, ako se sa njim postigne dogovor, on drži svoju reč. Partner koji daje poverenje i poštovanje, tako da mislim da je u našem najboljem interesu da možemo da nastavimo ovu saradnj “, naveo je Pastor.

On je dodao da je sa Vučićem razgovarao i o predstojećim parlamentarnim izborima, na kojima će SVM učestvovati samostalno, prenosi RTS.

Kako je naveo, SVM želi da ostvari relativno visok legitimitet u svom biračkom telu, a da nakon toga da nastavi saradnju sa SNS “koja je obeležila proteklih 15 godina kao koalicioni partner i u republičkom parlamentu, odnosno izvršnoj vlasti“.

You May Also Like

More From Author