VODA ZA PIĆE U KARADJORDJEVU ISPRAVNA

Intervencijom lokalne samouprave i rukovodstva Karadjordjeva otklonjen problem sa pitkom vodom. Santarni pregled vode potvrdio da je nema elemenata koji mogu naštetiti zdravlju stanovnika. Prema rečima predsednika Saveta MZ , Ilije Bursaća, trenutno najveći problem je što po “nasledju” više od pola seljana ne plaća potrošenu vodu, pa nedostaje novca za redovno održavanje sistema.

PItka voda u slavinama Karadjordjevčana

Obaveštavamo sve korisnike koji su priključeni na javnu vodovodnu mrežu Karadjordjeva da je kvalitet vode koja se isporučuje svim potrošačima,  nakon otklanjanja, problema, sada, u skladu sa odredbama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, navodi se u saopštenju Mesne zajednice Karadjordjevo.

“Prilikom preuzimanja od strane novog rukovodstva u selu zatekli smo vodovod u poprilično ruiniranom i neodržavanom stanju. Voda nije bila za piće pa se naraod snalazio kako je znao i umeo. Voda iz sistema mogla se koristiti samo za tehničke potrebe, pa smo kao prioritet postavili rešavanje ovoga problema. Tim je bio problem veći, jer je u medjuvremenu istekao mesni samodoprinos i novca nije bilo za intervencije bilo koje vrste. Obratili smo se predsedniku opštine Adrijanu Satmariju, koji je imao puno razumevanje i obezbedio je novac iz budžeta opštine, za zamenu pumpe i kupovinu hemiskih sredstava i dozatora za hlor. Malo je potrajalo jer je to proces , dok ismo uspostavili ponovo da ljudi bez straha toče vodu za piće u svojim kućama. Došao je trenutak da je voda ispravna za piće i pripremu hrane. To nam je potvrdio svojim nalazom, Zavod za javno zdravlje.”- kaže Ilija Bursać

Bursać ističe da su sada u situaciji da rešavaju još jedan stari problem, jer kako tvrdi oko 60 posto gradjana ne plaća ni paušalni račun za potrošenu vodu dok ostatak ima korektan odnos prema svojoj potošnji i redovno izmiruje obaveze. Ukazuje da je na taj način uspostavljen neravnopravan odnos onih koji seu odgovorni i onih koji tako reći koriste potencijal vodovoda , bez obaveza. Smatra da se to mora ispraviti i zbog potrebe održavanja postojećeg sistema i kontinuiteta snabdevanja kvalitetnom vodom, prvo dogovorom a ako to ne uspe postojećim pravnim mehanizmima.

“Odnedavno su u Karadjordjevu, gradjani izglasali i “mesni samodoprinos” . Spoznali su da delom svoga novca, treba da učestvuju, da bi selo funkcionisalo kvalitenije. Planove o tome šta će se raditi donosićemo , zajednički,. Od interesa nam je da sve funkcioniše kako treba jer konačno svi ovde živimo i radimo, zajedno”- veli Bursać

You May Also Like

More From Author